Kakav je sporazum potpisala Srbija sa Austrijom i zašto?

Internet je čudo: Gradjani Srbije koji govore nemački, mogu se lako uveriti da se bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl u emisiji austrijske televizije „ImZentrum“ pohvalio sporazumom o preuzimanju migranata potpisanim sa Srbijom za vreme njegovog ministrovanja kao svojim trofejem.

Opozicija u Srbiji je ovog puta u pravu. Kikl je rekao da se Srbija sporazumom s Austrijom obavezala da će preuzeti sve migrante koje Austrija odbije, a zemlja iz koje dolaze neće da ih primi nazad.

Bivši ministar Kikl istaknuti je član Slobodarske partije Austrije, kod nas poznate po svojim bivšim šefovima Jergu Hajderu i Hajncu Kristijanu Štraheu.

Pre nego što je politički eliminisan u „aferi Ibizza“, ovaj poslednji je Srbiju razočarao kad je Austrija u Interpolu glasala, po njegovim rečima, u skladu sa svojim, a ne interesima Srbije.

Sad se očekuje da ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović javnosti razjasni o kakvom se tačno sporazumu radi i šta je Srbija, preuzimajući ovu ozbiljnu obavezu, dobila za uzvrat.

U medjuvremenu, još jedan sporazum koji je Kikl potpisao i sa našom zemljom na udaru je Brisela.

Kako piše bečki list Der Standard, septembra 2018. godine, tokom sastanka ministara unutrašnjih poslova članica EU i zemalja jugoistočne Evrope u Beču, Kikl je EU-sporazum o automatskom medjusobnom pristupu podacima o DNK, otiscima prstiju i registarskim brojevima vozila proširio i na Albaniju, Makedoniju, Moldavija, Crnu Goru i Srbiju. U toj odluci su Austriju sledile i Madjarska, Rumunija i Bugarska.

Pet država jugoistočne Evrope su u sporazum uključene kako bi se olakšala borba s organizovanim kriminalom, terorizmom, ekstremizmom i krijumčarenjem.

Evropska komisija je sad pokrenula postupak protiv te četiri svoje članice jer su, proširujući taj sporazum na pet država jugoistočne Evrope, prekršile evropsko pravo koje za to isključivu nadležnost daje Briselu.

One thought on “Kakav je sporazum potpisala Srbija sa Austrijom i zašto?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com