Ko ima više od dvoje dece, ne može u državnu službu!

Ne slažu se svi sa time, ali Jogi Aditianat, premijer najmnogoljudnije indijske države Utar Pradeš (240 miliona stanovnika), smatra da je rastući broj stanovnika u osnovi većine njenih  problema i da je  kontrola tog rasta  primarni uslov za stvaranje naprednog društva.

Njegova vlada je u parlamentarnu proceduru pustila nacrt zakona kojim se predvidjaju nagrade za parove koji ostaju na dvoje dece, i kazne za one koji ih imaju više od dvoje.

Prema navodima Times of India, nacrt zakona za narednu deceniju predvidja ozbiljne beneficije parovima sa dvoje dece kod kojih se jedan član podvrgne dobrovoljnoj sterilizaciji : poreske olakšice , subvencije za kupovinu kuće, i povraćaj dela novca plaćenog za struju i komunalije.

S druge strane, parovima koji bi se odlučili za treće dete bile bi ukinute sve državne subvencije, oni ne bi mogli da konkurišu za posao u državnoj službi i ne bi mogli da učestvuju na izborima za državne funkcije u Utar Pradeš!

Do sličnih zaključaka o uticaju brzog rasta stanovništva došao je i premijer još jedne indijske države : Himanta Bisva Sarma smatra da eksplozija stanovništva u nekim delovima indijske države Asam predstavlja istinsku pretnju razvoju države, preneo je njegove reči Hindustan Times.

I njegova vlada je najavila populacione mere koje će obuhvatiti ukidanje državnih povlastica parovima sa više od dvoje dece.

Prema podacima Američkog biroa za stanovništvo, 1.jula 2021.godine Kina je bila najmnogoljudnija država na svetu sa 1 397 897 720 stanovnika, a u stopu je pratila Indija sa 1 339 330 514 stanovnika.

Prema projekcijama Ujedinjenih nacija, Indija će, po broju stanovnika, već 2027.godine preteći Kinu.

Kina je pre pet godina ukinula svoju dugogodišnju oštru politiku jednog deteta i 2016.godine odobrila porodicama da imaju dvoje dece. Krajem maja 2021.godine, kineskim parovima je dopušteno da imaju troje dece, pošto je dotadašnja demografska politika pokazala i svoju lošu stranu.

Prema pisanju indijskih izdanja na engleskom jeziku, u Indiji se od 2000.godine sprovodi odredjena politika upravljanja rastom stanovništva.

Pozvan da se izjasni o merama za kontrolu rasta stanovništva, koje su najavile države Utar Pradeš i Asam, indijski ministar zdravlja Mansuk Mandavija je ocenio da sadašnja populaciona politika daje dobre rezultate.

„Ukupna stopa fertiliteta pala je sa 2,7 na 2,2 [deteta po ženi]u periodu od 2005-6 do 2015-16.Decenijski rast[stanovništva] pao je sa 21,54 %, koliko je iznosio u periodu 1990 – 2000, na 17,64 %, koliko je iznosio u periodu 2001 – 2011“, rekao je indijski ministar zdravlja prema citatu Hindustan Times.

Protivnici mera koje najavljuju indijske države Utar Pradeš i Asam prvo traže da sami predlagači obelodane koliko imaju dece, a zatim zagovaraju populacionu politiku koja bi stavila akcenat na obrazovanje žena i slobodan pristup sredstvima za kontracepciju.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com