KOMS : Odoše nam mladi na – Istok

Krovna organizacija mladih Srbije (koms. rs) i ove godine je, povodom 12.avgusta Dana mladih, objavila Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji 2022.godine.

Izveštaj, koji ima 230 strana, baziran je na upitniku za uzrast od 15 do 30 godina, na koji su mladi odgovarali od 24.maja do 8.juna.

Deo upitnika odnosi se na stavove o spoljnoj politici,čiji deo je preneo i komentarisao i RTS.

Ključni rezultat je da se većina ispitanih izjasnjava za balansiranje izmedju istoka i zapada, a ako bi baš morali da odluče, izabrali bi – istok!

Negativnu reakciju na Evropsku uniju ima 46 odsto ispitanih,neutralnu njih 36 odsto, pozitivnu njih 18 odsto.

Na pitanje da li ispitanici podržavaju ulazak Srbije u Evropsku uniju, 41 odsto nije za ulazak, 33 odsto jeste, a 26 odsto ne zna.

U pitanju je značajan rast protivljenja članstvu u odnosu na izveštaj iz 2021.godine i to za 8 procentnih poena, ističu autori izveštaja.

Postoje kod ovog stava razlike medju regionima : u Beogradskom regionu 39,1 odsto ispitanih je za ulazak Srbije u EU, a nije za ulazak njih 37,7%; u regionu Vojvodina 32,3 odsto ispitanih je za ulazak u EU, a 38,7% je protiv; u regionu istočne i južne Srbije 30,1% ispitanih je za ulazak Srbije u EU,a 39,7% je protiv; u regionu Zapadne i Centralne Srbije 30,6 odsto ispitanih je za ulazak u EU, a 48,2 odsto nije za ulazak.

Na pitanje: Zašto Srbija još uvek nije članica EU, 60% ispitanih misli da je to zato što ne želi da prizna Kosovo, a 53,3 odsto da je to zato što ne želi da se odrekne dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom (+15pp),zato što nije sprovela sve potrebne reforme misli 49,7 odsto ispitanih (vrednost tog uverenja je pala).

Na pitanje, na koga bi Srbija trebalo najviše da se oslanja prilikom kreiranja spoljne politike, 43 odsto misli da treba da balansira izmedju Istoka i Zapada, 26 odsto misli da treba da se oslanja na Rusiju i Kinu, 14 odsto da treba da se oslanja na EU i SAD, a 17 odsto ne zna.

Ako bi Srbija ipak morala da se opredeli, 57 odsto ispitanih bi izabralo Istok, a 43 odsto Zapad.

Na pitanje, kako bi Srbija trebalo da se postavi oko rata u Ukrajini, 55 odsto misli da ne treba da osudjuje Rusiju niti da joj uvodi sankcije, 18 odsto misli da treba zvanično da osudjuje Rusiju, ali da joj ne uvodi sankcije, 19 odsto ispitanika misli da sankcije treba uvesti samo ako bi posledice po Srbiju bile prevelike ako ih ne uvede.

Izveštaj se bavi i drugim aspektima položaja i potreba mladih u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com