Evropska berza Matif : Pšenica i kukuruz neznatno poskupeli

Ovu je nedelju obeležio drugi samit Rusija-Afrika i obećanje ruskog predsednika Vladimira Putina da će Rusija afričkim zemljama nadomestiti ukrajinsko žito zaustavljeno njenim izlaskom iz Istanbulskog sporazuma o žitu.

Može li Putin ostvariti to obećanje?On tvrdi da može, komentatori na koje se poziva nemački javni servis ARD tvrde da Rusiji za to nedostaje logistika.

Tek, svetske berze su u ponedeljak burno reagovale na izlazak Rusije iz pomenutog sporazuma i raketiranje kako crnomorskih tako i dunavskih luka preko kojih se ukrajinsko žito izvozi- cena tone pšenice dostigla je 264,75 evra a tone kukuruza 256,25 evra, da bi sa početkom samita Rusija-Afrika na evropskoj terminskoj berzi Matif došlo do smirivanja – cena pšenice (247,75 evra) danas je bila za samo 50 centi skuplja nego prošlog petka, a cena kukuruza(248 evra) za 75 centi.

Rekordna ruska žetva u 2022/23 i očekivani visok rod i u 2023/24,i prema julskoj proceni Američkog ministarstva poljoprivrede, svedoče da Rusija može ostvariti Putinovo obećanje dato afričkim zemljama, ali komentatori na koje se osladja nemački javni servis ARD tvrde da Rusija za to nema potrebnu logistiku : sopstvene brodove, osiguravajuće kuće i banke koje će je pratiti, a i kad poljoprivredne proizvode izvozi čini to s rabatom do čak 30-40 odsto.

Da podsetimo, prema julskom izveštaju Američkog ministarstva poljoprivrede, Rusija je u poljoprivrednoj 2022/23 bila svetski rekorder u izvozu pšenice sa 45,5 miliona tona, a to će ostati i u poljoprivrednoj 2023/24 sa novim izvoznim rekordom od 47,5 miliona tona.

Na izvozu poljoprivrednih proizvoda, prema navodima ruskog ministra poljoprivrede Dmitrija Patruševa, Rusija je tokom protekle poljoprivredne godune zaradila 41 milijardu dolara, dok je zbog visokog rabata izgubila 1,2 milijardu dolara.

Američko ministarstvo poljoprivrede navodi da ruska pšenica ide pre svega na Bliski istok, Severnu Afriku i Centralnu Aziju, a Moskva, kako prenosi ARD, precizira :na svaku tonu izvezenog žita, 400 kilograma je upućeno na Bliski istok, 300 kilograma u Aziju, 200 kilograma u Afriku i 70 kilograma u Evropsku uniju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com