Ničiji čovek na ničijoj zemlji!

Njegovo ime nije objavljeno, ali su televizijske stanice širom sveta emitovale njegovu sliku kako besciljno hoda od turskog do grčkog graničnog prelaza i nazad. Ničijom zemljom.

Nijedna ni druga strana više neće da ga primi na svoju teritoriju.

Prema tvrdnji Ministarstva unutrašnjih poslova Turske on je američki državljanin arapskih korena. U prvoj je grupi državljana zapadnih država koji su bili borci Islamske države, a koje Turska vraća u matičnu zemlju.

Zašto njega nije avionom uputila pravo kući nego preko Grčke, nije objašnjeno.

Evo kako je ceo dogadjaj opisala nemačka ARD: „Prema grčkoj policiji, turske kolege su čoveka kod Edirne prebacile preko granice i objavile da je njegova dozvola za boravak istekla. I da on Tursku mora odmah napustiti. Na grčkoj strani nisu imali ništa protiv njega, rečeno je sa te strane. Ali on je odbio da predje u Grčku. Onda ga je turska policija ponovo uzela. Ali kratko zatim se opet pojavio na grčkoj strani. Ovog puta spreman da udje. Ali ga grčki organi više nisu hteli. Dobio je pečat u pasošu kojim mu se zabranjuje ulazak u zemlju, saopšteno je odatle. Posle toga se opet uputio put Turske. Samo: Ni tamo ga više nisu hteli“.

ARD prenosi da je njegova američka domovina saopštila da znaju za izveštaje o ovom slučaju.

Sa sobom ga u SAD nije poveo ni turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Pri polasku on je, izveštava ARD, rekao: “Da li on sada visi na granici ili ne, to se nas ne tiče. Mi ćemo ih dalje otpremati, a da li će ih oni primiti ili ne, nas ne interesuje”.

Turska je ranije saopštila da drži oko 1.200 boraca Islamske države, koji su državljani zapadnih država, a 287 je uhapsila za vreme operacije u Siriji.

Proceduru njihovog slanja kući samo će ubrzati pretnje EU da će Turskoj uvesti sankcije zbog neovlašćenog traganja za gasom u vodama oko Kipra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com