Očevi kao demografski problem: Savet za tate će pomoći?

Nema države u Evropi koja nema demografske probleme i koja, manje ili više, nije zabavljena traženjem njihovih uzroka i rešenja.

Rusija je pronašla još jedan toliko važan uzrok da će njegovo rešavanje biti institucionalizovano: Otac i kriza očinstva biće u fokusu državnog Saveta očeva koji sa radom počinje 2018. godine.

Prema istraživanju Fonda „Javno mnenje“ 92% gradjana Rusije smatra da je odgajanje i vaspitanje dece podjednaka obaveza oba roditelja.

Ali, s obzirom na visoku stopu razvoda u Rusiji, taj stav ne samo da je teško u potpunosti sprovesti u delo, nego je otudjivanje očeva od dece, posle razvoda, ozbiljan društveni problem.

Prema podacima Demografskog instituta „Više škole ekonomije“ sa koeficijentom razvodljivosti 4,20 (na 1.000 stanovnika) u 2015. godini, Rusija je bila u samom svetskom vrhu. Prema ruskim izvorima, višu stopu razvodljivosti od Rusije imaju samo Maldivska ostrva!

Zato je na nedavno održanom skupu pod nazivom „Otac.Očinstvo.Otadžbina“ palo više što zanimljivih, što neverovatnih, što korisnih predloga o tome kako da se očevi privedu vršenju svojih ocinskih obaveza.

Recimo, predloženo je da se utvrdi izvestan period vremena koje otac mora provesti na porodiljskom odsustvu bez prava da to vreme prenese na majku, ili da se uvede zakonska obaveza da žena za abortus mora imati i pismenu saglasnost oca deteta… Ruski mediji tvrde da se učesnici skupa nisu složili ni oko jednog predloga sem oko predloga da se uvede zvanični Dan očeva.

Inače, ruski demografi tvrde da migracije više ne mogu da kompenzuju pad nataliteta, a Rusija će se uskoro smanjivati za oko 800.000 radno sposobnih stanovnika godišnje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com