Koliko se Hrvata odselilo u Nemačku?

Roditelji u Hrvatskoj mogu očekivati po 1000 evra (7500 kuna) za svako novorodjeno dete. Tu populacijsku meru obećali su šefovi dve najveće hrvatske političke stranke Andrej Plenković (HDZ) i Zoran Milanović (SDP) u večerašnjem tv-suočavanju. Obojica se na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima kandiduju za hrvatskog premijera. Za sprovodjenje te mere je potrebno obezbediti oko 300 miliona kuna godišnje budući da se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 40.000 beba.

Nemačka i Hrvatska

Plenković i Milanović se nisu složili oko toga koliko se gradjana poslednjih godina iselilo iz Hrvatske u potrazi za boljim životom. Plenković je tvrdio da se za vreme vlade Zorana Milanovića iselilo oko 100.000 ljudi, Milanović je to demantovao tvrdnjom da ih se iselilo 20.000.Budući da je Hrvatska članica EU, vlasnici hrvatskog pasoša se slobodno zapošljavaju u EU.

Voditelj Mislav Tegonal je izneo podatak Nemačke statističke službe u Visbadenu da se u Nemačku 2014. godine uselilo 44.200 gradjana Hrvatske, a 2015. godine njih 50.600. Milanović je na to rekao da su podaci Evropske komisije drugačiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com