Od Velikog Šengena Malom Šengenu

U Ohridu je juče formulisana ideja o mini Šengenu balkanskih država čiji su nosioci Srbija, Albanija i Severna Makedonija, dok su ostale države dobile poziv da se pridruže.

Inicijativa je došla pošto Evropska unija, protivno očekivanju, nije utvrdila datum početka pregovora o članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Pošto je ta razočaravajuća vest objavljena, makedonski mediji su 18. oktobra objavili vest iz Albanije da je tog dana u tu zemlju vraćeno 100 albanskih državljana iz tri članice EU zato što su kršili pravila boravka u Šengen zoni.

Iz Francuske je tog dana vraćeno 43 albanskih državljana, iz Belgije pet i iz Nemačke 52.

Tokom septembra, preneo je skopski list Večer, u svoju domovinu su vraćena 104 albanska državljanina s dva čarter leta iz Francuske i Nemačke a u okviru zajedničkog evropskog projekta, u kome su učestvovale Francuska, Belgija i Nemačka. Od ukupnog broja vraćenih, 15 je stiglo iz Francuske, 5 iz Belgije i 84 iz Nemačke.

Direktor Odeljenja za granice i migracije pri državnoj policiji Eduart Merkaj rekao je da se u proteklih 5 meseci broj letova sa deportovanim albanskim gradjanima povećao ne samo s Francuskom nego i sa mnogim drugim državama EU, prenela je skopska Večer.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com