Panika u Rusiji: Živeće Rusi, izumreti neće, bar na rečima

Ne toliko upozoravajuća projekcija čelnika Saveta muftija Rusije o eksplozivnom rastu udela muslimanskog stanovništva, koliko rezignirana reakcija predstavnika Ruske pravoslavne crkve, učinila je da Rusi odlučno podignu glas u odbranu svoje demografske časti.

Ni ono što je rekao muftija Gajnutdin, ni ono što je rekao Dmitrij Smirnov, u ime Ruske pravoslavne crkve, nije tačno, izjavio je na poziv agencije Interfaks Roman Salantjev, profesor Moskovskog državnog lingvističkog univerziteta.

On je rekao da se ne dešava islamizacija Rusije jer visok natalitet naroda istočnog Kavkaza kompenzuje se niskim natalitetom muslimana zapadnog Kavkaza, a posebno Privoložja.

A što se tiče priliva migranata, pored migranata iz Srednje Azije, u Rusiju se doselilo i mnogo pravoslavaca iz Ukrajine i Moldavije, rekao je Salantjev.

I, tvrdi on dalje, više od milion etničkih Muslimana prešlo je u hrišćanstvo, dok se broj prešlih u islam broji tek na desetine hiljada.

A direktor Instituta za demografiju Više škole ekonomije Anatolij Višnjevski na sunce je izneo konkretne brojke o koeficijentu radjanja po regionima Rusije.

Za list Vzgljad on podseća da se ukupno u Rusiji 2016. godine rodilo 1,8-1,9 dete po ženi, a 2017. godine 1,7 dete po ženi.

Prema podacima za 2016. godinu, koeficijent radjanja (fertilitet) po regionima je izgledao ovako: Ingušetija 1,8 dete po ženi, Kabardino-Baškirija 1,7 dete po ženi, Karačaevo-Čerkezija 1,5 dete po ženi, Baškirija i Tatarstan 1,8 dete po ženi, a Čečenija 2,6 i Dagestan 2 dece po ženi.

„To jest, razlika postoji, ali ona nije fundamentalna, i što je više tamo (u regionima s muslimanskim stanovništvom, prim.aut) gradskog stanovništva, to će biti niži fertilitet. Na Severnom Kavkazu rast se ima zahvaliti samo seoskom stanovništvu. U Dagestanu je koeficijent radjanja 2,5 na selu, 1,5 u gradu”, tvrdi Višnjevski i dodaje da se na Severnom Kavkazu urbanizacija završava kasnije nego u ostalim delovima Rusije, čemu se, a ne tradiciji, ima zahvaliti viši koeficijent radjanja.

Posle devet godina rasta, stanovništvo Rusije se prošle godine smanjilo za skoro 90.000 zbog negativnog prirodnog priraštaja, koji nije mogao da bude kompenzovan migracionim saldom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com