Smešna strana sveta : Erdogan ubedljivije pobedio u Nemačkoj i Austriji nego u Turskoj

U prvom krugu predsedničkih izbora u Turskoj, aktuelni turski predsednik Redzep Tajip Erdogan osvojio je 49,52 odsto glasova i sa manje od 5 procentnih poena prednosti ide 28.maja u drugi krug s svojim najjačim konkurentom prozapadno orijentisanim socijaldemokratom Kemalom Kiličdarogluom, koji je osvojio 44,88 odsto glasova.

Glasali su i turski državljani koji žive u inostranstvu.

U ogromnoj većini stranih država, turski birači su većinski bili za Kemala Kiličdaroglua. Kiličdaroglu je pobedio i u gotovo svim državama članicama Evropske unije, sem u Francuskoj, Austriji, Holandiji, Luksemburgu i, što je najvažnije, sem u Nemačkoj, državi sa najvećom turskom populacijom.

U Rusiji, koja je navijala za Erdogana, on je potučen rezultatom 54,96 prema 37,68 %, ali tamo živi vrlo mali broj Turaka, pa se radi o 2650 prema 1817 glasova.

U Nemačkoj, koja je otvoreno i agresivno propagirala kraj vlasti Redzepa Tajipa Erdogana,  Erdogan je medju turskim državljanima s pravom glasa prošao mnoogo bolje nego u Turskoj i pobedio rezultatom 65,49 odsto prema 32,52 odsto.Jedini nemački grad u kome je  Erdogan dobio ispod 50 odsto glasova je Berlin (49,2%), dok je najuspešniji bio u Esenu sa osvojenih 77,6 odsto glasova.

Rezultat u Nemačkoj ima ozbiljnu težinu, budući da se radi o 475 593 glasa za aktuelnog turskog predsednika ili o gotovo polovini od ukupno 1 047 740 glasova koliko je Erdogan dobio u inostranstvu.

Još preciznije, za Erdoganovu ubedljivu pobedu na biralištima van Turske (57,47%:39,57%)  zaslužni su birači u zapadnim članicama EU, a odlučujuće-birači u Nemačkoj.

Od ukupno 1 047 740 glasova osvojenih u inostranstvu, Erdogan je 71,9 odsto ili 754 022 glasa osvojio u pomenutih pet država : Nemačkoj (65,49%), Francuskoj( 64,76%), Holandiji (68,41%), Austriji (71,96%) i Luksemburgu (59,19%).

Predizborne analize nemačkih medija dokazivale su da postoje svi uslovi da Erdogan i njegova Partija pravde i progresa ovog puta izgube – prekinuo je proces pomirenja s Kurdima, inflacija je zvanično 50 odsto a nezvanično dvaput viša, od 2021.godine do danas  turska lira je u odnosu na evro izgubila polovinu vrednosti, državni dugovi Turske su se u poslednjih pet godina više nego ucetvorostručili, u zemljotresu koji je u februaru pogodio zemlju poginulo je 50 000 ljudi a 3 miliona je ostalo bez krova nad glavom. Ali, rast BDPa u Turskoj 2021.godine je iznosio 11%, a 2022.godine 3 odsto…početkom godine je minimalna plata povećana za 55 odsto,  plate državnih službenika za 30 odsto, a starosna granica za odlazak u penziju je snižena…

A Erdoganov izazivač je za turske probleme ponudio sledeća rešenja.

„Nada je jedna od ključnih reči u njegovoj kampanji. Sem toga on obećava da će ojačati pravnu državu, ukinuti autoritarni predsednički sistem i ojačati slobodu štampe. Za mnoge Turske, time je pogodio pravi ton“, pisao je nemački ARD.

Ali teško da prosečni birač zna razliku izmedju predsedničkog i parlamentarnog sistema i vidi vezu izmedju slobode štampe i svog životnog standarda.

Kad se predizborne prognoze na izborima nisu potvrdile, zapadni mediji su zaključili da su turski birači izmanipulisani.Odnos izmedju vremena, koje je turska državna televizija posvetila Erdoganu, i vremena koje je dobio Kiličdaroglu jedan je od ključnih dokaza.

Isto objasnjenje isporučeno je za Erdoganov izborni rezultat u Nemačkoj, koji je mnogo bolji od njegovog izbornog rezultata u Turskoj – manipulacija.

Navodno je, prema ARDu, turska vlada sama priznala da ima desetine hiljada aktivnih  izbornih pomagača u Evropu, većina su u Nemačkoj, koji neprimećeni od javnosti lobiraju za Erdogana i njegovu partiju.

Navodno su, protivno nemačkim propisima, poslanici Erdoganove Partije pravde i progresa posetili u predizborne svrhe Nemačku najmanje 120 puta.

Za tajnu i nelegalnu predizbornu aktivnost u korist Erdogana u Nemačkoj optužuju se i Unija internacionalnih demokrata, a posebno Ditib, koji okuplja oko 900 džamija u Nemačkoj.

„Navodno je populistički i religiozno legitimisani nacionalizam Erdogana raširen u širokim slojevima turskih birača u Nemačkoj“, navodi se takodje  u postizbornim analizama ARDa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com