Evropa (ne) ide u rat :Posle tenkovske, koalicija borbenih aviona za Ukrajinu

Saglasnost na isporuku Ukrajini američkih borbenih aviona F-16 moraju dati SAD, neke važne evropske države se oko toga ustežu iako te avione i nemaju, ali se stvaranje „koalicije za isporuku  borbenih aviona“ Ukrajini može smatrati započetom.

Stručnjaci u izjavama za zapadne medije ocenjuju da bi ta koalicija, čiji su začetnici Holandija i Belgija, a najavljenom obukom ukrajinskih pilota joj se pridružuju Velika Britanija i Francuska, delatna mogla da postane do kraja ove godine. Ne pre.

Dosad je, prema podacima Monda, proizvedeno 4500 borbenih aviona F-16, a u upotrebi je 2300 što predstavlja 16 odsto ukupne flote borbenih aviona u svetu.

U posedu borbene avione F-16 ima 25 država, navodi Mond, dok ruska državna televizija Rusija 1 tvrdi da ih u Evropi ima 125 i u posedu su Holandije, Poljske, Italije, skandinavskih država…

Ben Valas, ministar odbrane Velike Britanije, koja F-16 nema, medju najvećim je lobistima „koalicije za isporuku borbenih aviona Ukrajini“, ali je izjavio da Velika Britanija ovog trenutka  ne namerava Ukrajini da isporuči borbene avione nego će obučavati ukrajinske pilote kako bi u budućnosti bili u stanju da lete zapadnim borbenim avionima.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus saopštio je da Nemačka neće aktivno učestvovati u „koaliciji za isporuku borbenih aviona“ Ukrajini jer niti ima borbene avione F-16 niti obrazovni potencijal, a borbeni avioni Tornado i Eurofighter su slabi odnosno nisu podobni sadašnjim ukrajinskim ciljevima.

„Mi smo stručnjaci za tenkove i protivvazdušnu odbranu i tako će ostati“, rekao je Pistorijus, a prenosi ARD.

I pored svih ograda, malo ko veruje u dugoročnost nemačkog „ne“.

Ali, danas je stigla i vest da Vašington i dalje ne vidi potrebu da se borbeni avioni F-16 isporuče Ukrajini, pa se čak protivi i ideji da se ukrajinski piloti obučavaju na tim avionima.

Inače, francuski Mond za američki borbeni avion ima samo reči hvale, pa ističe da mu Ukrajina s pravom daje prednost u odnosu na francuske Miraže i Rafale, kao što je s pravom tražila nemačke tenkove Leopard pre nego francuski Leklerk.

Tako Mond objašnjava da avioni F-16 ne samo da su zbog broja proizvedenih široko dostupni nego su i multifunkcionalni.

Sem za borbu u vazduhu, mogu se koristiti kao taktički bombarderi, za napade na zemlji ili u elektronskom ratu ili za odbranu vazdušnog prostora.

I podjednako su efikasni u svim domenima, tvrdi Mond.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com