Šta je smislio Vučić: Danas prima Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji

Dogadjaj je dobio na zanimljivosti budući da se održava u još, bar medijski, vrućoj atmosferi pošto je hrvatski premijer Andrej Plenković isposlovao istorijski odlazak predstavnika srpske nacionalne manjine na proslavu 25-godišnjice akcije Oluja u Knin: predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas prima predstavnike Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

Predsednik tog veća je Jasna Vojnić.

Prema popisu iz 2011. godine u Srbiji živi 57.900 Hrvata što je 0,8% stanovnika Srbije. Od tog broja 47.033 Hrvata (2,4% stanovništva) živi u Vojvodini i 7.752 u Beogradu (0,5%).

Hrvati prigovaraju Srbiji da se nekorektno drži u vezi sa identitetom 16.706 svojih gradjana koji se izjašnjavaju kao Bunjevci.

Na sajtu Hrvatskog nacionalnog vijeća se tvrdi da je Lapovo jedina opština u Srbiji u kojoj nema nijednog Hrvata, ali i da nema nijedne opštine u kojoj oni predstavljaju ni relativnu a kamoli apsolutnu većinu.

Procentualno, najviše Hrvata živi u Apatinu (10,42%), pa u Subotici (10,23%)…u većini opština u Srbiji ih je manje od 1%.

Sa sajta Hrvatskog nacionalnog vijeća prenosimo dve grafike kretanja broja Hrvata u Srbiji uz dve napomene, koje slede.

Prema podacima i hrvatskih i srpskih demografa politički motivisane migracije tekle su i za sve vreme postojanja SFRJ, a 90-tih godina su sve nacionalne manjine doživele regres. Najveći, srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj – sa 581.663 pripadnika u 1991. godini na 186.633 u 2011. Broj Hrvata u Srbiji smanjen je 90-tih za petinu.

A smanjenju broja Srba u Hrvatskoj kao i Hrvata u Srbiji snažno će doprineti visok indeks starenja i jedne i druge manjine.

Odnosno prema podacima iz 2002. godine, na 100 Hrvata u Srbiji mladjih od 19 godina, 255 ih je bilo starijih od 60. Taj odnos se u medjuvremenu pogoršao, pa je na svakih 100 Hrvata u Vojvodini mladjih od 19 godina, 2011. godine bilo 297,3 starijih od 60 godina, izračunao je hrvatski demograf Dražen Živić.

Kod ukupnog stanovništva Srbije, indeks starenja je 2002. godine bio 100:100, a 2018. godine je već na 100 mladjih od 19 godina bilo 142,9 starijih od 60.

Hrvati u Vojvodini su 2011. godine bili prosečno stari 48,6 godina, prosečna starost ukupnog stanovništva Srbije 2018. godine je iznosila 43,2 godine.

Sa indeksom starenja Srba u Hrvatskoj stvar je još gora nego sa indeksom starenja Hrvata u Srbiji.

Tako da će i jednih i drugih biti sve manje, a time će padati i njihova specifična težina, u svakom pogledu.

Oko toga ko je svojoj manjini obezbedio bolji položaj, Hrvatska svojim Srbima ili Srbija svojim Hrvatima, postoji totalno neslaganje izmedju Zagreba i Beograda.

Ipak ljut što se hrvatski Srbi nisu sa Miloradom Dodikom i njime dogovorili pre istorijskog odlaska na proslavu u Knin, predsednik Srbije je odlučno odbacio tvrdnju hrvatskog ambasadora u Srbiji i glavnog urednika Vjesnika iz 90-tih Hida Biščevića da je položaj Srba u Hrvatskoj na mnogo višem nivou nego položaj Hrvata u Srbiji.

Bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović se u predizbornoj borbi za još jedan predsednički mandat hvalila šta je sve uspela da izdejstvuje za Hrvate u Srbiji tokom svog sastanka s Aleksandrom Vučićem u Zagrebu.

Zanimljivo da se neki dan i sam Aleksandar Vučić taksativno pohvalio šta se sve obavezao da će učiniti za svoje gradjane hrvatske nacionalnosti tokom susreta s Kolindom Grabar Kitarović u Zagrebu.

“Od 26 tačaka koje smo dogovorili, mi smo izvršili 25, a oni nijednu”, rekao je Vučić i podsetio da se broj Hrvata u Srbiji (57.900) ne može ni meriti s brojem Srba u Hrvatskoj (186.633).

Hrvatska nije ispunila dogovorene obaveze ni po jednoj tački, ali je zato broj nacionalističkih ispada u Hrvatskoj deset puta veći nego u Srbiji, rekao je Vučić.

Vučić je nabrajao uređenje rodne kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu, pa Matiju Gupca, pa biste, pa domove kulture…

U tom kontekstu stvarno bizarno zvuče izjave predstavnika Srba u Hrvatskoj da se nadaju kako će pokopavanjem stalnih tenzija oko Oluje, svi Srbi u Hrvatskoj dobiti struju!

Kad se u Hrvatskoj govori o neuporedivo boljem položaju koji imaju Srbi u Hrvatskoj u odnosu na Hrvate u Srbiji, misli se isključivo na tri poslanička mesta u Hrvatskom saboru, koja po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini.

Ne samo političari s desnice, nego i većina hrvatskih politikologa tu, po njihovom mišljenju, privilegiju smatra nevidjenom i obavezno oko svakih parlamentarnih izbora, a i izmedju, traže da se njenim ukidanjem Hrvatska najzad transformiše, kako kažu, u normalnu državu.

Reciprocitet po tom osnovu stalno traže i politički predstavnici Hrvata u Srbiji, najglasnije šef Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Istini za volju, danas ključni hrvatski političari podsećaju da su garantovana poslanička mesta za nacionalne manjine bila uslov za samostalnost hrvatske države, ali džaba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com