U Zagrebu vlada osovine Rim-Beograd, a u Beogradu?

Kako se u Hrvatskoj često gleda na garantovanih osam poslaničkih mandata za nacionalne manjine, a posebno na tri mandata garantovana srpskoj nacionalnoj manjini, pokazuje elaboracija tog pitanja koju je za HRT izneo politikolog Andjelko Milardović u trenutku kad je postalo jasno da će hrvatski premijer Andrej Plenković graditi parlamentarnu većinu s 8 poslanika manjina.

“I ja mislim da je stvorena pretpostavka za stvaranje vlade bez presedana u Evropi, jer nigdje takav dizajn konformiranja vlade ne postoji. U kojoj će okosnicu činiti osovina, misli se na predstavnike, osovine Rim-Beograd, s ostalim manjinama. Smatra se da će to onda po dizajnu biti jako europska vlada”, rekao je Milardović za HRT.

“Prva razina je da je to pragmatičan potez. Svatko bira lakše, a ne teže. Gdje ćete bolje. Ponavljam, takvog institucionalnog dizajna nema u Europi. Rijetko koja zemlja u Europi ima zajemčene manjinske mandate. I ono za šta se zalažem već dugo, od 1990, je načelo reciprociteta. Jer u susjednim državama hrvatska manjina ne da ne sudjeluje u vladi, u vlasti, nego se ne može dogurati do parlamenta. Prije svega mislim na položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji Zar se ne može napraviti isti princip zajemčenih mandata kao što je ovdje? Ovo ne govorim s pozicije nikakvog ekstremizma, već reciprociteta. Zašto? Jer su ljudi s druge strane granice”, rekao je Milardović.

„Zašto se ne bi ministarsko mesto dodijelilo nekoj drugoj manjini. Zašto ne nekad predstavnik neke druge manjine? Ali ne, ovdje se uvijek ide na ekskluzivitet i igrat će na kartu ekskluziviteta, ugroženosti, beneficija itd“, kazao je on i dodao da „Hrvatska ima najliberalniji stav prema manjinama u Europi. Ekstremno liberalan“.

„Ajmo jedan put to javno reći, pa da se to podvuče, koliko košta da košta. Mi nemamo problema s niti jednom nacionalnom manjinom, odnosno političkim predstavnicima. S Bošnjacima nula problema. Nemamo ni s hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti, nego imamo problema s jednim fragmentom, jednim dijelom njihovih političkih predstavnika koji godinama igraju na dvije karte, dvije stolice. Ne može netko u isto vrijeme biti ugrožen, a permanentno nagrađivan. Gdje to ima , rekao je hrvatski politolog Andjelko Milardović za HRT povodom formiranja aktuelne vlade hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com