Srbija opet pravi socijalnu kartu gradjana

Gotovo da nije bilo vlade Srbije, a da nije obećavala izradu sistema „socijalne karte“, koja će omogućiti pravednost u raspodeli pažnje i sredstava države.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, povodom Dana borbe protiv siromaštva, podsetilo nas je da do dana današnjeg nije donet ni zakon kojim se sistem „socijalne karte“ pravno reguliše na koji se, tvrdi Ministarstvo, čekalo 30 godina.

Ali sad će pitanje biti rešeno, saopštava se komplikovanim birokratskim rečnikom, kome je teško pokloniti veru.

„Do sada je realizovana prva faza uspostavljanja registra ‘socijalna karta’ kojom je izvršena nabavka softversko-hardverske infrastrukture potrebne za njegov rad, izrađeno je softversko rešenje (aplikacija) i izvršeno je objedinjavanje podataka iz internih podsistema ministarstava, tako da je sistem postao funkcionalan u jednom delu od sredine 2019. godine“, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

„Za realizaciju druge faze izrade registra ‘socijalna karta’ odnosno za punu primenu sistema, uslov je da se izvrši povezivanje softverskog rešenja sa više eksternih registara u Srbiji radi upotpunjavanja i ažuriranja objedinjenih podataka iz prve faze, zato je potreban zakonski osnov odnosno zakon o socijalnoj karti.

Ministarstvo je izradilo Nacrt zakona o socijalnoj karti, a prethodno je sprovelo zakonom predviđenu proceduru i propis je doveden na nivo spremnosti za usvajanje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izrazio je očekivanje da će na jesenjem zasedanju zakon o socijalnoj karti, na koji se čekalo 30 godina, biti predstavljen Skupštini Srbije“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com