Izbori u Boliviji: Čiji će biti milioni tona litijuma?

Nije od ishoda nedeljnih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Boliviji strepeo samo bivši bolivijski predsednik Evo Morales, u egzilu u Argentini, nego i kapital širom sveta – recimo nemački. I to otvoreno, kako je opširno dokumentovao ARD.

Bolivija ima najveće poznate rezerve litijuma na svetu, sirovine apsolutno ključne za proizvodnju električnih automobila. S tom proizvodnjom je moćna nemačka automobilska industrija nešto izgubila korak u odnosu na Teslu i Kineze.

Pristup najvećem svetskom nalazištu litijuma – 21 milion tona u Slanom jezeru kod mesta Uyuni u Andima na 3.600 metara visine – rešilo bi mnoge nemačke proizvodne probleme.

Nemci misle da bi partnerstvo sa njihovom kompanijom ACI iz Baden Virtemberga rešilo i bolivijski problem s parama, ali su Bolivijci, naročito pripadnici lokalnih zajednica oko nalazišta litijuma, ocenili da njihov interes -učešće u profitu, fabrika baterija – nije najbolje uzet u obzir i Evo Morales je, u gužvi oko prošlogodišnjih predsedničkih izbora, oktobra 2019. raskinuo zajednički projekat bolivijske države s Nemcima za eksploataciju litijuma. Za koji su, tvrdi ARD, jako zainteresovani i Kinezi i Tesla.

Zanimljivo da ARD u svojoj analizi ocenjuje da su Bolivijci strepeli da će privremena predsednica države Žanin Anjes raskrčmiti ovo bogatstvo prepuštajući ga multinacionalnim kompanijama. Ona je bila prinuđena da povuče svoju kandidaturu na izborima čiji će rezultati biti objavljeni tek kad svi glasovi budu prebrojani. Iz razumljivih razloga.

Nemci očekuju da zajednički projekat bolivijske države i Nemačke firme ACI, koji Nemcima daje pravo na eksploataciju bolivijskog litijuma, bude obnovljen posle izbora održanih u nedelju. I kao da im se čini da su najbolji izgledi zato u pobedi Moralesove opcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com