Svet je jadan, pardon, jedan: 500.000 Južnokorejaca ustalo protiv 500 izbeglica iz Jemena

Više od 500 000 Juznokorejaca potpisalo je  peticiju kojom se zahteva da Zakon o izbeglicama te zemlje bude pooštren, a bezvizni režim za jednomesečni turistički boravak na atraktivnom ostrvu Jeji ukinut.Peticija je u petak predata kancelariji juznokorejskog predsednika.U subotu su stotine Juznokorejaca demonstrirale u Seulu noseći parole na kojima je pisalo: „Korejci first“, “ Želimo sigurnost“ , „Zbog koga postoji ova zemlja?“ Nasuprot njima desetine Juznokorejaca zahtevale su da zemlja pokaže više solidarnosti s nevoljnicima.

Ministarstvo pravde Južne Koreje reagovalo je promptno: danas je saopšteno da će Zakon o izbeglicama biti promenjen tako da se onemogući njegova zloupotreba te spreči da u Južnoj Koreji zahtev za azil podnose  i oni koji su svoju zemlju napustili iz ekonomskih a ne bezbednosnih razloga.Služba za obradu zahteva za azil biće kadrovske ojačana, kako bi se ti zahtevi brže rešavali odnosno odbijali.

Cela drama nastala je zbog 500, dakle pet stotina,  izbeglica iz Jemena, koji su stigli na ostrvo Jeji koristeći se bezviznim režimom uvedenim radi podsticaja turizma, a onda tamo podneli zahtev za azil.

U Jemenu, kao što je poznato, besni gradjanski rat u kome učestvuju i neke regionalne sile.

Imigraciona služba na  ostrvu Jeji je objavila da je ove godine zahtev za azil na tom ostrvu  podnelo 950 ljudi ( 2017.godine njih 312) od kog broja su 54,7% iz Jemena.

Kako piše Korea Times, Južna Koreja uopšte nije bila blagonaklona prema izbeglicama ni do sada, iako je početkom 90-tih pristupila Konvenciji o izbeglicama , a 2013.godine donela i zakon kojim reguliše tu materiju.

Od 1994.godine do danas, piše taj list, u Južnoj Koreji je zahtev za azil podnelo 40407 ljudi, azil je i dobilo njih 839, dakle 4,1%.Prošle godine su u Južnoj Koreji zahtev za azil podnela 9942 čoveka, azil je dobio 121 ili 1,2%.

Pobunjeni Juznokorejci znaju ove činjenice, ali su blagovremeno ustali kako se Južna Koreja ne bi preobratila u nešto slično evropskim zemljama, koje više ne mogu da se izbore  sa izbegličkim problemom.Tako su doslovce  rekli njihovi predstavnici.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com