Nafta: Jedan telefonski poziv menja sve

Saudijski kralj Salman Ibn Abdul Aziz Al Saud saglasio se da Saudijska Arabija poveća proizvodnju nafte za 2 miliona barela dnevno, saopštio je američki predsednik Donald Tramp na svom Tviter nalogu.

On je napisao da se sa saudijskim kraljem čuo telefonom i zamolio ga da, zbog situacije sa Venecuelom i Iranom, Saudijska Arabija poveća proizvodnju nafte.

„On se saglasio“ napisao je Tramp.

OPEK+ je nedavno odlučio da proizvodnju nafte poveća za milion barela dnevno.Pred tu odluku, iranski ministar za naftu Bižan Zengane i optužio američkog predsednika Donalda Trampa da je politizovao tržište nafte i podstakao rast cene benzina,jer to ide na ruku američkoj proizvodnji nafte iz škriljaca.

“ A ja hoću da objavim da je OPEK nezavisna organizacija,a ne američka organizacija.OPEK nije organizacija koja mora da ispunjava instrukcije  predsednika Trampa i da ga sluša, a to je veoma važno“, rekao je iranski ministar.

Američki predsednik Donald Tramp je pozvao sve zemlje da do novembra prestaju s kupovinom iranske nafte.Evropska unija je, naprotiv, pozvala sve zemlje da se drže atomskog sporazuma s Iranom i razvijaju trgovinske odnose s tom zemljom u skladu s tim sporazumom.Amerika je sporazum jednostrano raskinula.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com