Turska od ponedeljka vraća Evropi njene džihadiste

U turskim zatvorima nalazi se više od 1.150 pripadnika Islamske države sa državljanstvom evropskih država, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i oni će od ponedeljka iz Turske biti upućeni u njihove matične države, saopštio je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu.

Ova odluka Ankare nije iznenadjenje, već je najavljena, ali svejedno izaziva gnev evropskih država prema Turskoj. Neke su ovim osobama u medjuvremenu oduzele svoje državljanstvo.

Kako je izvestila TV Monde5, francuska vlada tvrdi da se radi o tek desetak osoba, koje bi Turska mogla da otpravi u Francusku, a medju njima su četiri žene!

Pariski Mond se, medjutim, obrušio na Tursku, pa se prvo pita, kako će Turska ostvariti svoju nameru kod osoba koje tehnički više nisu državljani zemlje u koju ih upućuje. Odnosno, oduzeto im je državljanstvo.

Mond zatim podseća da su Tursku dugo sumnjičili da je dopuštala da džihadisti preko njene teritoriji stižu u Siriju, na početku konflikta 2011. godine, i da se antidžihadističkoj koaliciji pridružila tek 2015. godine, a posle serije atentata na svojoj teritoriji.

Ima još: Ankaru poslednjih nedelja optužuju da je oslabila borbu protiv ostataka Islamske države ofanzivom na kurdske milicije na severoistoku Sirije, koji su se borili protiv Islamske države i saveznici su zapadnih zemalja.

Zbog svega ovoga bi Turska trebalo da zadrži francuske državljane, koji bi mogli predstavljati sigurnosni rizik, a njihov povratak ne bi nikako podigao rejting francuskoj vlasti?

Mond, medjutim, nije podsetio kako je nastala Islamska država i šta joj je prethodilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com