Sramota: Šta je gore spomenik Mladenu Bratiću ili ulica Mili Budaku

Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu zbog otkrivanja spomen ploče u Novom Sadu Mladenu Bratiću, zapovedniku snaga bivše JNA i pridruženi srpskih paravojnih snaga u napadu na Vukovaru.

Kako je preneo HRT, u protestnoj noti se Srbija i njene institucije pozivaju da „odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, čime se dodatno vrijedjaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku“.

Tokom današnjih protesta u Hrvatskoj zbog otkrivanja spomen ploče Bratiću ističe se da je on „poginuo napadajući tudju zemlju“, a da je tokom tog napada život izgubilo 2.717 Vukovaraca svih nacionalnosti.

O ovoj spomen ploči je pitan i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi na skupu o Zapadnom Balkanu u Ženevi.

HRT je preneo i njegov odgovor.

Vučić je rekao da je prvi put od novinara čuo za spomen ploču Mladenu Bratiću. Ali, citirao je Vučić: „Kako ih nije sramota da to pitaju, a u Hrvatskoj ulice nose naziv ustaškog ideologa Mile Budaka i spomenik se zvanično podiže osudjenom teroristi Miru Barišiću“.

Prema prilogu koji je RTL Hrvatska objavio u aprilu 2019. godine ime Mila Budaka, glavnog propagandiste Nezavisne države Hrvatske i njenog ministra inostranih poslova, nosila je ulica u Virovitici, a ime ministra prosvete NDH Julija Makanca ulica u Bjelovaru. Ulicu 10. aprila (dan kad je osnovana NDH) imale su ulice u Virovitici i Slatinskom Drenovcu iako je Ustavni sud Hrvatske doneo odluku o neustavnosti tog naziva.

Prema podacima, koji se mogu naći na sajtu Spomen područja Jasenovca, popisano je poimence 83.145 žrtava logora i stratišta iz sastava KCL Jasenovca, koji je osnovala NDH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com