Umesto apoteka, pekara, kladionica…niču vrtići!

Ako živite u beogradskoj opštini Zemun, ne možete da ne primetite: kao što su nekad na svakom ćošku nicale apoteke, pekare ili, daleko bilo, kockarnice, sad niču privatni DEČJI VRTIĆI!

Evo, u delu naselja Retenzija na medjusobnoj udaljenosti od najviše 150 koraka, već rade ili su u pripremi čak četiri.

Prosečnom znalcu nije potrebno da čita gradske odluke, pa da odmah shvati da se radi o budžetskom podsticaju, koji postojanje privatnih vrtića čini isplativim i za roditelje i za vlasnike vrtića.

„Ovo je jedan od najznačajnijih projekata Grada Beograda u predškolskom obrazovanju koji je za samo tri godine postojanja porastao više od sedam puta, budući da je 2015. godine, kada je počeo, u privatnim vrtićima boravilo oko 2.000 dece u oko 40 vrtića”, rečeno je Ekonomskim Vestima u Gradskom sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Novu radnu godinu Grad Beograd je započeo sa 314 akreditovanih privatnih vrtića, u kojima sufinansira 15.020 dece, kažu u Sekretarijatu. Roditeljima se na račune uplaćuje 80% od ekonomske cene boravka (27.952 dinara) deteta u vrtiću, dakle 22.361 dinar.

Najveći broj dece koristi subvencionisani smeštaj u privatnim dečjim vrtićima u opštinama Novi Beograd, Zemun, Palilula, Voždovac i Vračar, kažu u Sekretarijatu.

S obzirom na svetska iskustva, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu s pravom ovaj projekat smatra jednim od svojih najznačajnijih. Jer, od svih evropskih država demografsku politiku sa najboljim rezultatima imala je Francuska. A ta je zemlja svoju demografsku politiku fokusirala upravo na brigu o deci predškolskog uzrasta i na vrtiće.

Da istina bude cela: rast broja stanovnika u Francuskoj imao se ranijih godina mnogo zahvaliti i na predškolski uzrast fokusiranoj demografskoj politici, ali više migracijama! Slične zaključke izvukle su još neke države, pošto su primenjivale i agresivnije kombinovane demografske podsticaje. Ipak, usmeravanje pažnje i sredstava na decu predškolskog uzrasta pokazalo se kao najbolja demografska mera.

Ukoliko se vozite gradskim autobusima, ne možete prečuti razgovore roditelja, koji ipak radije čekaju mesto u državnom vrtiću.

Nakon ovogodišnjeg konkursa, početkom jula 2018. godine formirane su konačne liste upisane dece i mesto u državnim vrtićima nije dobilo ili, ako tako više volite, ostalo je da čeka 2.700 dece.

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, svake godine, posle konkursa, formiraju novu listu čekanja, tako da nemaju podatke o tome ima li dece koja mesto u državnom vrtiću čekaju duže od šest meseci.

Ali žalbe roditelja ne možete prečuti: mesto u željenom vrtiću, a to je najčešće neki od najbližih, čeka se ponekad i duže od dve godine!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com