Sve za ljubav: Hoće li Mask srušiti berzu da bi impresionirao svoju devojku

Cena akcije kompanije Tesla pala je u petak za gotovo 14 posto nakon što je Komisija za hartije od vrednosti SAD pokrenula postupak protiv njenog osnivača, milijardera Elona Maska.

Komisija Maska optužuje za prevaru akcionara i investitora i ako on ne smisli nešto jako pametno, preti mu zabrana upravljanja bilo kojoj javnom kompanijom. S obzirom na značaj kompanije Tesla i ogroman broj sa njom povezanih dobavljača, ovako rigorozna odluka mogla bi dovesti do oštrog pada tržišta akcija visoko-tehnoloških firmi, pa i cele američke berze.

Mask je na svom Tviter nalogu napisao da se sprema da otkupi celu svoju firmu po ceni od 420 dolara za akciju i izadje s berze. Pare za tu operaciju su, napisao je, obezbedjene. Akcija Tesle tog trenutka je trgovana po ceni od 370 dolara. Na njegovu objavu skočila je 11%.

Mnogi su odmah prepoznali reklamni trik, Komisija za hartije od vrednosti SAD uključila se sad.

Mask je izjavio da je poštenje njegova ključna poslovna osobina, Bord direktora Tesla stao je iza svog šefa.

Maska su na optuženičku klupu dovele tri stvari:

Izdanje The Bell je objavilo da je Mask do ponude od baš 420 dolara za akciju došao tako što je trenutnoj ceni dodao premiju od 20% i sve zaokružio na 4:20 što je kodni broj ljubitelja marihuane odnosno vreme pušenja. U tajnu koda 4:20 posvetila ga je navodno njegova sadašnja devojka pevačica Grajms.

Mask je ovu verziju zapečatio kad je gostujući u emisiji američkog voditelja Džo Rogana zajedno s voditeljem zapalio travu.

Tako se cena od 420 dolara rodila samo „iz uverenja Maska da će to oduševiti njegovu devojku“, smatra predstavnik Komisije za hartije od vrednosti Stiven Pejkin.

Elon Mask je najpre odbio dogovor s Komisijom: da prizna pokušaj prevare i dve godine apstinira od rukovodjenja kompanijom Tesla. Jer mu je, kako je već rečeno, poštenje u poslovanju najvažnije. Pa će ga dokazivati. Ali se predomislio: kompanija Tesla će platiti kaznu od 20 miliona dolara i Mask više neće biti čelu Nadzornog odbora Tesle. On će, medjutim, zadržati funkciju izvršnog direktora. U upravu Tesle će biti izabrana i dva nezavisna direktora, biće ojačani unutrašnji kontrolni mehanizmi, a firma će ubuduće biti jače nadzirana, sadržaj je dogovora sa Komisijom za hartije od vrednosti SAD (SEC).

Sa 20 miliona dolara, koliko će platiti Tesla biće obeštećeni investitori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com