Užas u Hrvatskoj : Lekari odbijaju pobačaj ploda s malignim tumorom mozga

Uvek ima gore, i od korone i od slika rusko-ukrajinskog rata : javna rasprava koja se u Hrvatskoj vodi oko trudnice Mirele Čavajda ne može se, prosto, podneti.

Mireli Čavajda su lekari, kad je već bila u šestom mesecu trudnoće, saopštili da plod ima  maligni, agresivni tumor mozga i da su šanse da poživi male, a rizici teških fizičkih i mentalnih oštećenja veliki.

Trudnica Čavajda hoće pobačaj. Bolnice u Hrvatskoj odbijaju da ga obave.Neki i pozivajući se na „priziv savesti“.

Rasprava je postala višeslojno pravna, ali ključni spor je : da li se u tako visokoj trudnoći radi o pobačaju ili eutanaziji.

Direktor vrlo poznate zagrebačke klinike je u izjavi  za HRT insistirao na tome da analizirani podobni medicinski slučajevi govore da su izgledi na lečenje deteta hemoterapijom, po rodjenju, 25 do 30 odsto, što, po njemu, nije mali procenat. Dakle, pobačaj koji zahteva Mirela Čavajda bio bi, po njemu, eutanazija, a eutanazija u Hrvatskoj nije odobrena.

Gradjani Hrvatske su izašli na ulice : jedni drže stranu Mireli Čavajda, drugi su protiv.

Nadležna komisija u Sloveniji odobrila je Mireli Čavajda pobačaj. Cena :5000 evra. HRT je izvestio da je 1472 fizička i 16 pravnih lica u Hrvatskoj skupilo novac da se Mireli Čavajda pomogne u obezbedjenju ove sume.

Ona je uzela advokata. Lekare u Hrvatskoj optužuje i da je, pošto je tumor ploda dijagnostifikovan, nisu pravilno informisali i njenim pravima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com