Politico : Finansijske kompenzacije Madjarskoj za podršku 6.paketu sankcija EU

Američko izdanje Politico tvrdi da Evropska unija razmatra mogućnost da Madjarskoj odobri finansijske kompenzacije za podršku šestom paketu sankcija Rusiji.

Sredstva bi bila namenjena oslobađanju od zavisnosti od ruskih fosilnih goriva do 2030.godine ili ranije, prenosi Komersant.

Ključna odredba šestog paketa sankcija, koji je predložila Evropska komisija, predvidja da članice EU u roku od narednih šest meseci prestanu da uvoze rusku naftu, a tokom narednih 8 meseci i proizvode od nafte.

Madjarskoj i Slovačkoj, koje 65 odsto odnosno 100 odsto tih energenata uvoze iz Rusije, predložen je produžen rok do kraja 2024.godine.

Češkoj, koja iz Rusije uvozi polovinu tih energenata, predložen je produžen rok do juna 2024.godine.

Madjarska je to produženje ocenila kao nedovoljno.

Madjarski premijer Viktor Orban je ocenio da bi odustajanje od ruske nafte i proizvoda od nafte u tako kratkom roku imalo na madjarsku pruvredu  efekat atomske bombe.

Madjarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je izjavio da Madjari neće plaćati cenu rata u Ukrajini.

U toku je intenzivna aktivnost Brisela na ubedjivanju Budimpešte da ne upotrebi veto na predložene sankcije, budući da se mogu usvojiti samo konsenzusom.

Primedbe na embargo na uvoz ruske nafte i proizvoda od nafte imaju takodje Bugarska i Hrvatska, ali se one ne tretiraju kao istinska pretnja šestom paketu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com