Zaslužuje li teroristički propagandista još jednu šansu

Hoda Mutana spada medju državljane zapadnih država koji su se pridružili Islamskoj državi, zbog čega im je oduzeto državljanstvo. Odbijena je njena molba da se vrati u SAD i odgovara pred američkim pravosudjem.

Ona je rodjena u SAD čiji državni organi sada tvrde da je američki pasoš posedovala nelegalno, jer je u SAD rodjena u trenutku kad su njeni roditelji bili jemenske diplomate u toj zemlji. A po američkim propisima, deca diplomata ne stiču rodjenjem pravo na američko državljanstvo.

Mutana je s američkim pasošem 2014. godine otputovala u Siriju gde se pridružila Islamskoj državi. Bila je tri puta udata za borce islamske države, sva tri muža su joj poginula u borbi. Ima dvogodišnjeg sina.

Na Internetu je žestoko propagirala ciljeve Islamske države. Pozivala džihadiste u Americi na prolivanje krvi, pozdravila je krvavi napad na redakciju lista Čarli Ebdo.

Sad podseća sve koji veruju u boga da svako ima pravo na drugu šansu. I da je Islamska država bila samo faza u njenom životu. I da živi u strahu za život svog sina i svoj medju ljudima od kojih mnogi i dalje dele ciljeve Islamske države.

Podnela je ponovo zahtev da se joj se, zajedno sa sinom, odobri povratak u SAD, izveštava AFP.

Njen je slučaj postao planetarno poznat.

Za američkog državnog sekretara Majka Pompea nema sumnje: Hoda Mutana je terorista.

Najbolje što može da joj se desi je da dopadne turskog programa vraćanja  džihadista s državljanstvom neke zapadne zemlje u njihovu zapadnu domovinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com