Turska vraća Nemačkoj deset njenih državljana

Kao što je najavila, Turska je danas započela sa slanjem stranih državljana, koji su bili pripadnici Islamske države, u njihove matične države.

Prva grupa od najmanje deset osoba pripremljena je za povratak u Nemačku, izveštavaju nemački mediji. Tamo ih, kako se javlja, čeka provera identiteta i provera validnosti nemačkog državljanstva. A zatim utvrdjivanje činjenica o njihovim vezama sa Islamskom državom i eventualni sudski postupak.

Prva iz te grupe osoba u Nemačku je doputovala danas, i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke tvrdi da se radi o muškarcu bez veze s terorizmom.

U slučaju preostalih devet radi se o dva muškarca, pet žena i dvoje dece. Sedmoro će u Nemačku stići u četvrtak, a dvoje u petak, piše Frankfurter algemajne cajtung.

Sem ove grupe od desetak osoba, Ministarstvo inostranih poslova Nemačke očekuje isporučivanje iz Turske manje od 20 osoba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske danas je saopštilo da je u matične države uputilo jednog Amerikanaca i jednog Danca, prenosi AFP.

Danska je potvrdila da je da osoba stigla u Kopenhagen i odmah uhapšena budući da je u Turskoj već osudjena na četiri godine zatvora.

Amerikanac je, medjutim, izveštava AFP, slikan na teritoriji izmedju graničnih prelaza Turske i Grčke. Grčka je saopštila da je Turska pokušala s njegovom ekstradicijom preko grčke granice, ali su ga nadležni grčki organi vratili nazad.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu ranije je rekao da se pod turskim nadzorom nalazi oko 1.200 državljana zapadnih država, koji su imali kontakte s Islamskom državom u Iraku ili Siriji, a tokom oktobarske operacije na severoistoku Sirije Turska je uhapsila 287 državljana zapadnih država.

Turska ina nameru da ih sve pošalje matičnim državama bez obzira na to što su im neke od njih oduzele svoje državljanstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com