12.9.2022 : Gas pojeftinio zbog mera EK, nafta poskupela zbog slabljenja dolara

Cena ttf – fjučersa za prirodni gas u Holandiji padala je u ponedeljak na najniži nivo od kraja jula ove godine, a na zatvaranju je iznosila 191,025 evra za MWh (- 7, 758 %) odnosno 2024 dolara za 1000 m3.

Razlog za pad cene prirodnog gasa, prema izvestaju agencije Bloomberg, leži u najavi Evropske komisije da će države članice obavezati ne samo da smanje ukupnu potrošnju električne energije, nego da tu redukcuju obavljaju u odredjeno kriticno vreme.

Smanjenje potrošnje struje znači i smanjenu tražnju za gasom i sledstveno tome cena gasa je pala.

Nafta, koja je prošle nedelje bila pod pritiskom tmurnih konjukturnih očekivanja, u ponedeljak je poskupela.

Poskupljenje se ima zahvaliti slabljenju dolara, koje se dovelo do rasta tražnje u drugim valutnim zonama, i dobrom raspoloženja na akcijskom tržištu.

Tako je u 23.24 sata, barel nafte tipa Brent trgovan po ceni od 94,26 dolara, za 1,99 odsto višoj nego u petak, a barel nafte tipa WTI trgovan je po ceni od 88,05 dolara, za 2,17 odsto.

Ipak, tržišta s nestrpljenjem očekuju nove procene tražnje za naftom, koje će tokom ove nedelje objaviti Medjunarodna agencija za energetiku i OPEC.

Tonom pšenice se na evropskoj berzi Matif u ponedeljak u 18.30 sati trgovalo po ceni od 330,25 evra, a tonom kukuruza po ceni od 327,50 evra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com