13.10.2022 : Medjunarodna agencija za energetiku kritikuje OPEC, cena nafte raste

Cena nafte nije nastavila trodnevni pad, pošto je interesna grupacija industrujski razvijenih država Medjunarodna agencuja za energetiku optužila OPEC+ da svojom odlukom o smanjenju proizvodnje nafte može svetsku privredu, koja se već nalazi na ivici, gurnuti u provaliju recesije.

„Veliko sniženje ponude Opec+ povećava rizike za globalnu energetsku sigurnost“, ocenula je ta Agencija i istovremeno snizila svoju prognozu o tražnji.

Ta Agencija je upozorila da su rezerve nafte u industrijskim državama trenutno ispod prosečnog nivoa u poslednjih 5 godina.

Cena nafte je na izveštaj Agencije i slabljenje dolara reagovala uočljivo.

Barel nafte tipa Brent trgovan je, prema podacima u 0. 00 sati po ceni od 94,69 dolara što je za 2,28 dolara viša cena nego juče, a barel nafte tipa WTI trgovan je, prema podacima od 23.10 sata, po ceni od 89,21 dolar, što je za 2,11 dolara viša cena nego juče.

I dalje je nejasno kako je u Poljskij  došlo do oštećenja na jednoj cevi naftovoda „Družba“, kojim se  naftom snabdeva srednja Evropa, a pre svega rafinerije Schwedt u Brandenburgu i Leuna u pokrajini Sachsen-Anhalt. Poljski operator naftovoda je saopštio da se nafta isporučuje „u okvirima tehničkih mogućnosti“, a rafinerija Schwedt da su „trenutne isporuke smanjenog kapaciteta“.

Cena prirodnog gasa na spot tržištu u Holandiji pala je za 3,952 %. TTF fjučersi za isporuke u novembru trgovani su po ceni od 153,860 evra za MW, odnosno za 1581,7 dolara za 1000 m3.

Na evropskoj terminskoj berzi Matif tonom pšenice, za isporuke u decembru,  trgovano je po ceni od 356,25 evra, a tonom kukuruza, za isporuke u novembru, po ceni od 341,25 evro.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com