Ana Brnabić : Pohvale dualnom obrazovanju!

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić tvrdi da prosečna plata srednjoškolca, koji nije obrazovan po dualnom modelu, iznosi 65 361 dinar, dok je primanje onog koji je školovan po dualnom modelu 80 441 dinar.

Na Konferenciji o dualnom obrazovanju u organizaciji Nemačko – srpske privredne komore, ona je rekla da je 69 odsto učenika u Srbiji, koji su učili po modelu dualnog obrazovanja, zaposleno, a da 42 odsto zaposlenih čine oni koji su učili po klasičnom modelu.

Ona je rekla da je  uvodjenju dualnog obrazovanja u Srbiji mnogo pomogla Nemačka “ čije kompanije danas zapošljavaju oko 78 000 ljudi,  investitori iz te zemlje su najvažniji partneri vlade i države , a nemačke investicije su medju najbitnijima“.

„Posebno su važne jer sa njima dolazi transfer tehnologije, koji obogaćuje zemlju i menja je. To nam je pomoglo da se primenimo i da podignemo konkurentnost i inovativnost na viši nivo“, tvrdi Brnabić.

Ministar prosvete Branko Ružić na istoj je konferenciji rekao da se u Srbiji dualno obrazovanje sprovodi u 150 srednjih stručnih škola sa 65 profila, a u 75 kompanija oko 150 učenika obavlja stručnu praksu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com