17.4.2023 : Pšenica i kukuruz poskupljuju

Cena pšenice i kukuruza na evropskoj terminskoj berzi Matif ponovo raste.

Tonom pšenice se u ponedeljak trgovalo po ceni od 256 evra što je za šest evra viša cena od one u petak, dok se tonom kukuruza trgovalo po ceni od 244,75 evra što je za 2 evra viša cena od one u petak.

Oko ukrajinskog žita opet je velika gužva, ali ovog puta krivac nije Rusija.

Budući da je najveći deo tog žita, pre svega kukuruza, otišao u Evropu i budući da je za ulazak na evropsko tržište ukrajinsko žito oslobodjeno carine, ono je niskom cenom oborilo cene žita na evropskom tržištu.

To je dobro činilo stočarima u Zapadnoj Evropi jer je pojeftinila stočna hrana, ali je izazvalo veliko nezadovoljstvo poljoprivrednika u Istočnoj Evropi, koji su veliki proizvođači žita.

Sad jedna po jedna istočno evropska članica EU uvodi ograničenja na promet ukrajinskim žitom, što već ima uticaj na cene.

Ali, izgledi da Istanbulsku sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka ne bude još jednom produžen, veći su nego kod ranijih sličnih pretnji.

Prirodni gas na holandskom habu ttf poskupeo je.

Za isporuke u maju 2023.godine cena je 41,170 evra po MWh (+0,051%), odnosno 470,7 dolara za 1000m3.

Medjutim, prosečna cena prirodnog gasa, za isporuke u decembru 2023.godine je 58,005 evra za MWh, a za isporuke u januaru 2024.godine 59,290 evra za MWh.

Nafta je u ponedeljak pojeftinila : barel nafte tipa Brent trgovan je po ceni od 84,8 dolara (-1,9%), a barel nafte tipa WTI po ceni od 80,9 dolara (-2%).

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com