Altmajer: Nemačka dokazala da ruskom gasu nema zamene

Nemački ministar privrede Peter Altmajer izjavio je da je postignut dogovor da je u Evropskoj uniji za regulativu gasovoda iz trećih zemalja nadležna ona država na čiju teritoriju gas ulazi.

Tu regulativu, doduše, mora da usaglasi sa ostalim državama članicama.

On je precizirao da je, prema tom dogovoru, Nemačka, u ime i za račun EU, preuzela nadležnost za regulativu gasovoda Severni tok 2.

Na taj način, prenosi Frankfurter algemajne cajtung, plan EU da pooštri kontrolu nad gasovodom ne može biti sproveden u delo.

Altmajer je rekao da je Nemačkoj, ako napušta ugalj, odredjeno vreme neophodna veća količina gasa da bi obezbedila snabdevanje energijom. Pogotovo uzimajući u obzir da se proizvodnja gasa u zapadno  severnoevropskim nalazištima smanjuje, u Severnom moru i Holandiji.

On je, kako prenosi Frankfurter algemajne cajtung, rekao da je severni pravac gasovoda opravdan činjenicom da se proizvodnja gasa u Rusiji pomera ka severu, zato je tim pravcem postavljen već gasovod Severni tok 2.

Altmajer je rekao da se pitanje snabdevanja energijom meša s bezbednosno-političkim pitanjem Ukrajine, koja više milijardi evra godišnje zaradjuje od takse na tranzit gasa.

Zato će Nemačka insistirati da se Rusija ugovorom obaveze da će odredjenu količinu gasa kupcima isporučivati preko Ukrajine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com