Da li je sudbina Turskog toka sada u rukama Grčke i(li) Bugarske

Posle današnjeg dogovora Berlina i Pariza, prema kome regulativa oko gasovoda Severni tok 2 prelazi u nadležnost zainteresovanoj EU članici Nemačkoj, da li je i nadležnost Bugarske odnosno Grčke ojačana u pitanjima regulative produžetka gasovoda Turski tok do Srbije?

Prema za sada dostupnim informacijama o francusko-nemačkom dogovoru, na koji još nisu reagovali najveći protivnici Severnog toka 2, Bugarska i(li) Grčka dobijaju važnu ulogu, zavisno od toga na čiju će teritoriju cev produženog Turskog toka ući.

Najmanje tri stvari ograničavaju ovo jačanje nacionalne suverenosti u stvarima energetike u EU.

Prvo, Grčka a naročito Bugarska nisu Nemačka.

Zatim, a u vezi s prethodno konstatovanim, dogovoreno je da država u čiju nadležnost gasovod iz treće zemlje dolazi, odabranu regulativu i eventualna izuzeća treba da usaglasi sa ostalim državama članicama.

I treće, Nemačka se obavezala da će izdejstvovati ugovornu obavezu Rusije da deo gasa nastavi da transportuje u Evropu preko Ukrajine. A imajući u vidu činjenicu da Ukrajina značajan prihod ostvaruje od takse na tranzitu ruskog gasa!

Ukoliko bi uz dva Severna toka, proradio i produženi Turski tok, Ukrajini bi za transport preostalo 12-13 milijardi kubika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com