Antić: Srbija se od 2023. priključuje na Južni gasni koridor

Ministar energetike i rudarstva u Vladi Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da će Srbija do 2022. godine završiti gasne interkonekcije Grčka – Bugarska i Bugarska – Srbija odnosno gasovod Sofija – Dimitrovgrad – Niš.

“Te dve interkonekcije povezuju nas s Južnim gasnim koridorom i omogućavaju da Srbija, a sutra Bosna i Hercegovina mogu da očekuju gas iz ovog pravca snabdevan”, citira se Antić na sajtu Vlade Srbije.

On tvrdi da će tako gas iz Južnog gasnog koridora od 2023-2025. godine moći da bude vrlo konkurentan i na tržištu Srbije.

Očekuje se, rekao je on, da će se u tom periodu povećati proizvodnja gasa u Azerbejdžanu.

Kapacitet Južnog gasnog koridora, koji čine Transanadolijski (TANAP) i Transjadranski gasovod (TAP), je 16 milijardi kubika gasa, od čega je oko 6 milijardi namenjeno potrošačima u Turskoj.

TANAP dužinom od 1.841 kilometara vodi od gasnih polja Shach Deniz preko Gruzije i Turske do tursko-grčke granice, a onda se nastavlja gasovodom TAP, dužine 878 kilometara preko severnog dela Grčke i Albanije u južnu Italiju.


(Na mapi gasovoda TAP prikazan je trenutno stanje realizacije projekta)

Prema izveštajima sa zvanicnog sajta gasovoda TAP, taj projekat je na kraju oktobra 2019.godine bio završen 90,5%.Na sajtu se navodi da će druga, obavezujuca faza tržišnog testiranja gasovoda TAP početi najranije u drugom kvartalu 2020.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com