U pokušaju atentata na odbornika i biznismena ubijen njegov trogodišnji sin

U nedelju je u centru glavnog grada Ukrajine Kijeva izvršen pokušaj atentata na biznismena i odbornika Kijevskog regionalnog saveta Vjačeslava Saboljeva, pri čemu je ranjen i na putu u bolnicu preminuo njegov trogodišnji sin Aleksandar, piše strana.ua.

Decak je najmlađe od petoro dece biznismena iz tri braka i nalazio se na zadnjem sedištu crnog Range Rovera.

Biznismen je odbornik Bloka Petra Porošenka.

Ubistvo se dogodilo u blizini luksuznog restorana Mario, koji pripada Saboljevu, tvrde ukrajinski mediji.

Portal strana.ua sumnja da ubice nisu znale da se u automobilu nalazi dete i zaključuje da je vrlo moguće da namera ubica nije bila da ubiju Saboljeva nego da ga kazne.

Istraga je dogadjaj kvalifikovala kao ubistvo s predumišljajem, a u Kijevu se sprovodi operativni plan „Sirena“ za pronalaženje automobila kojim su pobegli počinioci ubistva, pretpostavlja se da se radi o automobilu Lexus.

Prema navodima Fakti ICTV i strana.ua, Saboljev ima bogatu biznis i političku karijeru u više stranaka. Ipak, za njegov rani ulazak u politiku navodno je zaslužna činjenica da je rodjen u gradu Jenakijevo u Donjecku, odakle je i bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Prva politička grupacija kojoj je pripadao je Janukovičeva „Za jedinstvo, slaganje i obnovu“.

Zatim je radio pod zaštitom NUNS-a, partije koja je podržavala Viktora Jušćenka, pa prešao u Blok Julije Timošenko, za vreme čije je vlasti 2010. postao zamenik direktora Naftogasa. Sa te funkcije je otišao za vreme Janukoviča.

Saboljev je, tvrdi strana.ua, bio veoma poznat biznismen u Donjecku i sa mnogim biznis konfliktima.

Naročito se ističe da je još 1997. godine počeo a zatim razvio najveću trgovačku mrežu u Donjecku „Obžora“.

„U Donjecku je Saboljev imao često konflikte s drugim odbornicima gradskog saveta, koji su u centru tog grada držali pijace i protestovali su protiv pokušaja Saboljeva da umesto njihovih pijaca gradi svoje supermarkete”, tvrdi strana.ru.

Saboljev je, navode ukrajinski mediji, tvrdio da je trgovinski lanac „Obžora“ prodao još 2007. godine, ali mediji tu informaciju ne smatraju pouzdanom.

Prema jednim informacijama, Saboljev je taj biznis prodao, a prema drugim, taj su mu biznis oteli neki jaki ljudi Donjecke Narodne Republike.

Prema jednim informacijama, Saboljev je sve vreme zadržao svoj uticaj u trgovinskom lancu, a prema drugima, pokušao je da trgovinski lanac opet preotme.

Strana.ru pominje još neke konflikte Saboljeva, a u svakom slučaju smatra da sumnjivih konflikata nije bilo malo sve do podmetanja eksplozivnih naprava kraj supermarketa „Obžora“.

Saboljev je, tvrde Fakti ICTV, magistar ekonomskih nauka i član Odbora za budžet i finansije Kijevskog oblasnog saveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com