Belgija se predomislila : Život dve nuklearke produžen za još 10 godina

Vlada belgijskog premijera Aleksandra de la Kroa održala je još jednu dramatičnu nuklearnu sednicu i ko zna koji put u poslednjih 20 godina odlučila da produži život već otpisanim belgijskim nuklearkama.

Odluka je da se za deset godina, sve do 2035.godine, produži život dva od ukupno sedam još 2003.godine otpisanih belgijskih nuklearnih reaktora : Tihange 3 uz granicu sa Nemačkom i Doel 4 kod Antverpena, ukupnog kapaciteta 2 gigavata.

Prema izveštajima belgijskih medija, sa odlukom još treba da sa saglasi francuska kompanija Engie, vlasnik nuklearki i da kaže svoju cenu za reanimiranje nuklearki u već uznapredovalim pripremama za gašenje.

Sedam belgijskih nuklearnih reaktora kapaciteta 6 gigavata pokrivaju 40 odsto belgijskih potreba za strujom.

Belgijska vladajuća koalicija je krajem decembra 2021.godine odlučila da se Belgija s nuklearkama rastane do 2025.godine, ali pod uslovom da dotad budu obezbedjeni alternativni izvori struje po povoljnim cenama.

Najstariji belgijski reaktor je iz 1970 – tih.

Enormni rast cena gasa i rat u Ukrajini ovog puta su razlog da se odluka promeni.

Prema Velikom barometru belgijskog dnevnog lista Le soir, sa ovom odlukom belgijske vlade više su nego saglasni i Belgijanci.

Samo njih 15 odsto za to je da se nuklearna energija odmah eliminiše. Za to je najviše anketiranih stanovnika Brisela – 24%,  ali samo 13 odsto Flamanaca i 18 odsto Valonaca.

Iznenadna renesansa simpatija za nuklearke u Belgiji  već je dobro činila kompaniji Engie : posle gubitka od 1,5 milijardu evra u 2020.godini, ona je za 2021.godinu objavila dobit od 3,7 milijardi evra zahvaljujući ne samo rastu cena energije nego i boljoj budućnosti koja se otvorila pred belgijskim nuklearkama, izvestio je francuski list Les Echos.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com