Bez dogovora o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za energetiku Maroš Šefčovič izrazio je razočaranje tokom trostranih konsultacija o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu koje su u ponedeljak održane u Briselu.

Konsultacije su održane na nivou ministara.

Šafčovič je optužio Rusiju da, za razliku od Ukrajine, nije pokazala spremnost na ustupke. On je, kako prenosi ruska agencija TASS, rekao da je sastanak tako pripremio da bi pozitivan rezultat bio postignut da je bilo političke volje.

Rusija ostaje pri stavu da bi sadašnji ugovor o tranzitu trebalo produžiti dok Ukrajina ne implementira evropsko zakonodavstvo u svoje propise o energetici. Po evropskim propisima, Gasprom ne bi mogao da bude jedini tranziter gasa kroz ukrajinski gasno transportni sistem. Nevolja je u tome što se kroz taj sistem može transportovati samo ruski gas, a nijedna druga firma nema dozvolu za izvoz prirodnog gasa sem Gasproma.

Ukrajina je, javljeno je iz Brisela, pristala da ruski gas kupuje direktno od Rusije kao i na sporazumno rešenje sudskog spora izmedju dve zemlje.

Sadašnji sporazum o tranzitu gasa izmedju Rusije i Ukrajine ističe za dva meseca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com