Brnabić: I Srbiji odgovara da Bugarska postane što veće gasno čvorište

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je za energetsku sigurnost Srbije najvažnije da što pre počne gradnja gasovoda koji bi nas povezao s Bugarskom te da je Srbiji u interesu da Bugarska postane što veće gasno čvorište.

„Pratimo situaciju sa Ukrajinom i transportom gasa, i na vezi smo sa Gasoromom tako da će gasa za Srbiju biti dovoljno, i problema neće biti. Uz gasno skladište u Banatskom dvoru, prema potrebi ćemo iznajmiti i skladište u Madjarskoj, a najvažnije je da što pre uradimo gasovod koji bi nas povezao s Bugarskom. U interesu nam je da Bugarska postane što veće gasno čvorište, ali to je pitanje velikih političkih odluka“, rekla je Brnabić za Večernje novosti.

Ona tvrdi da će izgradnja gasovoda Niš-Sofija početi pre nego što je planirano.

„Njegova realizacija značajna je iz više razloga. Obezbediće diverzifikaciju pravaca i izvora, uz unapredjenje sigurnosti snabdevanja kako Republike Srbije tako i Bugarske i celog regiona. Sa druge strane, značajno se rasterećuje severni deo gasovodnog sistema, a samim tim povećava se sigurnost snabdevanja tranzitnog pravca za Bosnu i Hercegovinu, kao i buduće snabdevanje naše južne pokrajine Kosova i Metohije, Makedonije i Crne Gore”, rekla je Brnabić, a prenose Večernje novosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com