U politici morala nema: Bugarska traži obnavljanje projekta Južni tok!?

Bugarski predsednik Rumen Radev pokušaće tokom susreta s ruskim kolegom Vladimirom Putinom da izdejstvuje obnavljanje projekta gasovoda „Južni tok“, koji je Bugarska 2014. godine srušila, ali ovoga puta pod imenom „Bugarski tok“.

Susret dva predsednika najavljen je za ponedeljak.

Bugarski predsednik tvrdi da ga u toj želji podržava Evropska unija, po čijem nalogu i nalogu SAD, Bugarska je srušila projekat „Južni tok“.

„Bugarska je zainteresovana da postane energetski centar Jugo-istočne Evrope što takodje znači da postane tranzitna država za prirodni gas. Što se tiče isporuka gasa iz Rusije, smatram, da su Bugarskoj potrebne direktne isporuke ruskog gasa preko Crnog mora. Nazovimo to Bugarski tok“, rekao je Radev kako ga citira ruski list Komersant.

„Takav stav diktira zdrav razum i zahtevi energetske bebednosti i efikasnosti, kako Bugarske tako i cele Evropske unije”, dodao je Radev.

Radev, kako ga prepričavaju ruski mediji, ne vidi nikakve razlike izmedju ovih težnji Bugarske i želje Nemačke da gradi gasovod Severni tok 2.

„Bugarska je čvrsta u nameri da ojača svoje pozicije regionalnog distributivnog centra za gas, i Evropska unija nas u tome podržava. Evropa je dodelila bespovratnih 920.000 evra za predprojektne troškove“, rekao je Radev.

„Najbezopasniji, najpouzdaniji i najjeftiniji put je direktan put. Posebno kad se radi o isporukama dopunskih količina ruskog prirodnog gasa u Bugarsku, Srbiju, Madjarsku, Austriju i na sever Italije“, rekao je Radev.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com