Bugarski stručnjaci :Nastaće haos i poskupljenje struje od bar 25 %

Bugarska je 2021.godine potrošila 3,2  milijarde kubika gasa od čega je više od 75 odsto, ili 2,5 milijardi kubika, došlo iz Rusije, oko 300 miliona kubika iz Azerbejdžana i oko 200 miliona kubika tečnog gasa iz raznih izvora, rekao je bivši zamenik ministra energetike Bugarske Javor Kujumdzijev za Bugarsku nacionalnu televiziju.

On je rekao da će tokom  narednih 16 dana u Bugarsku stići 200 miliona kubnih metara gasa, da u skladištu Čiren ima 92 miliona od kojih, iz tehnoloških razloga, ne može da se povuče više od 40 miliona…

„Nastaće haos… Otpadanjem ruskog gasa, Bugarskoj će faliti 2,5 milijarde kubika koji ne mogu biti zamenjeni iz dva razloga :prvo, nema tehničkih mogućnosti da odnekud bude dopremljen gas, drugo nema otkuda“, rekao je Kujumdzijev.

Bivši direktor BEH Valentin Nikolov je upozorio da je peti blok nuklearne elektrane Kozloduj u redovnom remontu, a ne zna se odakle će biti pokriven deficit gasa i da li su rezervisani kapaciteti.

„U takvoj situaciji će svi, koji to mogu, gas da zamene električnom strujom, pa očekujem da će električna struja na slobodnom tržištu da poskupi za minimum 25 odsto“, rekao je Nikolov za Bugarsku nacionalnu televiziju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com