Cena nafte raste, ali kako će rasti cena bakra – začudićemo se!?

Cena nafte opet raste i u utorak je barel nafte tipa Brent trgovan po ceni od 85,53 dolara, a barel nafte tipa WTI po ceni od 81,37 dolara.

Cena bakra, međutim, pada, pa je sa jučerašnjih 8359 dolara veoma daleko od 9400 dolara za tonu, koliko je iznosila sredinom januara.

Medjutim, analitičari Citi-ja ocenjuju, kako prenosi Fortune, da je to pad koji obećava i da će bakar, motor energetske tranzicije, za tri godine imati takvu cenu prema kojoj će cena nafte iz vremena pred finansijsku krizu 2008.godine biti „dečja igra“.

„Za nas u Citi-ju, bakar je faktor energetske tranzicije na čiji rast treba ulagati. Svet je, ciklično, trenutno slab i trgovina pauzira. Ali rast bakra tokom naredne tri godine učiniće da kao dečja igra izgleda famozna eksplozija cene nafte iz 2008.godine“,rekao je Maks Lejton, direktor za istraživanje robe u Citi-ju na video prezentaciji za klijenta.

On je mislio na skok cene nafte u vreme ‘neposredno pred izbijanje Globalne finansijske krize kad je ta cena rasla sa 50 dolara za barel sredinom 2006.godine na 140 dolara za barel krajem 2007.godine jer se ogromna tražnja ekonomija u usponu sudarila sa njenom globalnom proizvodnjom, koja je stagnirala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com