Puč u Africi : Posle Gvineje, Malija, Burkine Faso, Nigera – GABON

Dvanaest predstavnika vojske danas je preko državne televizije Gabon-24 objavilo da poništavaju rezultate 26.avgusta održanih predsedničkih izbora, raspuštaju sve državne institucije i zatvaraju granice zemlje „do daljih naredjenja“.

Oni su se, kako prenose svetske agencije, javnosti obratili u ime „Komiteta za tranziciju i reorganizaciju institucija“

„Uočavajući neodgovorno upravljanje zemljom, koje je dovelo do pogoršanja socijalnog jedinstva, i koje preti da zemlju uvede u haos, mi smo odlučili da zaštitimo mir, stavljajući tačku na ovaj režim“, saopštili su vojnici.

Predsednički parlamentarni i lokalni izbori održani su u Gabonu 26.avgusta.

Ruski list Komersant prenosi da je Internet u toj državi isključen i policijski čas uveden pošto je glasanje završeno.A Frankfurter algemajne cajtung navodi da medjunarodni posmatrači izbora „jedva da su bili dozvoljeni“.

Izborna komisija je saopštila da je na predsedničkim izborima pobedio Ali Bongo Ondimba (64)sa 64,27 odsto glasova. On je predsednik Gabona od 2009.godine,kadaje na toj funkciji nasledio svog oca Omara, koji je vršio od 1967 godine. Predsednik se u Gabonu bira na 7 godina.

Opozicioni kandidat Albert Ondo Osa, koji je, prema zvaničnim rezultatima, osvojio 30,77 odsto glasova, osporio je rezultate izbora, ocenjujući da nisu bili fer i slobodni i ističući da na pojedinim izbornim mestima nije ni bilo listića s njegovim imenom.

Gabon je već peta država frankofone Afrike u kojoj je izvršen puč – pre Gabona, puč je izvršen u Gvineji, Maliju, Burkini Faso i nedavno u Nigeru.

Gabon, država bogata naftom, ima 2,5 miliona stanovnika, nalazi se u Centralnoj Africi, površine je 267 667 km2, izlazi na Atlantik, susedi su joj Kamerun, Republika Kongo i Ekvatorijalna Gvineja. Dobar deo njene teritorije su prašume.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com