Chevron ne mora da plati za zagadjenje u Ekvadoru

Odluka suda u Ekvadoru, prema kojoj naftni gigant Chevron stanovnicima regiona Lago Agrio treba da isplati 8,65 milijardi dolara odštete, poništena je pred Vrhovnim sudom SAD.

Vrhovni sud SAD je uvažio žalbu Chevron-a da nije direktno odgovoran za zagadjenje vode i zemljišta koje se dogodilo od 1964. do 1992. godine. Za to zagadjenje direktno je odgovorna kompanija Texaco, koju je Chevron kupio 2001. godine.

Prema sudskim spisima, Chevron je pred Vrhovnim sudom SAD tvrdio da je ugovor izmedju Vlade Ekvadora i Texaco-a iz 1998. godine tu kompaniju oslobodio sve odgovornosti za zagadjenje koje ne negiraju. Takodje, Chevron tvrdi i da je do presude pred ekvadorskim sudom došlo zahvaljujući podmićivanju sudije i „orkestriranjem“ izveštaja o životnoj sredini a u vezi sa tim zagadjenjem.

Chevron već godinama pred američkim sudovima pokušava da obori odluku ekvadorskog suda upravo optužbama da je do nje došlo podmićivanjem, ali i iznudama i prevarama.

Stanovnici regiona Lago Agrio poručili su da odlukom Vrhovnog suda SAD njihova borba protiv Chevron-a nije gotova. Oni će pravdu tražiti pred sudovima u drugim zemljama, pre svega u Kanadi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com