Čižov: Evropi Južni tok više nije problem nego Turska

Sergej Čižov, predsednik Ruskog udruženja za gas ocenio je danas da se šanse da Evropa Rusiju pozove da nastavi sa gradnjom gasovoda “Južni tok” kreću ka nuli.

“Mislim da se šanse da nas pozovu da gradimo Južni tok kreću ka nuli ,naročito u sadašnjoj političkoj situaciji. U Evropi prosto mogu da konstatuju da je taj prjekat otpao i ja mislim da im je sada interesantnija druga tema: oni će sada razmišljati o tome šta im je činiti u situaciji kad su sve dosadašnje koncepcije alternativne Južnom toku vodile kroz Tursku. Razume se da u sadašnjoj situaciji to gubi svaki ekonomski smisao, i isporuke gasa iz Irana su razmatrane, i iz Azerbejdžana. Sad će oni misliti šta da rade u ovoj situaciji s obzirom da se kod njih nikakva nova sveža rešenja ne naslućuju“, rekao je Čižov u intrevjuu za ruske medije.

Čižov je rekao da su se politički rizici gradnje Južnog toka koji su isplivali u svetlu dogadjaja u Ukrajini mogli naslutiti već kod sedmogodišnje gradnje Severnog toka kad se Evropska komisija pozivala na Treći antimonopolski paket.

„Mislim da je ovo što se sada desilo najbolja varijanta od svega što je moglo da bude“, rekao je Čižov.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com