CNN : Bajdenu u Džedi nije obećano više nafte, ali se on nada…

Neimenovani predstavnik američke administracije rekao je CNNu da  Bela kuća nije ni očekivala da će se američki predsednik Džo Bajden sa arapskog samita u Džedi kući vratiti sa obećanjem o povećanju proizvodnje nafte i da se to predvidjanje i ostvarilo.

Putovanje Džo Bajdena nije rezultiralo najavom povećanja proizvodnje.

Američki predsednik je ipak u prvom  obraćanju novinarima  izjavio da će se rezultat njegovuh razgovora u Džedi na američkim pumpama videti ne odmah, ali za nekoliko nedelja…

Saudijski domaćini su ga, medjutim, jasno demantovali izjavama dva visikopozicionirana političara u Ministarstvu inostranih poslova Saudijske Arabije :Fejsala bin Farhana al Sauda i Adel al Dzubeira.

Princ Muhamed bin Salman je doduše rekao da bi Saudijska Arabija mogla da poveća proizvodnju nafte sa sadasnjih oko 10 miliina barela dnevno na najviše 13 miliona, ali da će se stanje na tržištu ocenjivati i odluke donositi na sledećem sastanku OPEK + zakazanom za 3.avgust.

OPEK + je na prethodnom sastanku doneo odluku da u julu i avgustu dnevnu proizvodnju nafte poveća za 648 000 barela.

Prema julskim podacima Medjunarodne agencije za energiju u julu je 19 država okupljenih u OPEK +imalo dnevnu prouzvodnju od 43,60 miliona barela.

Prema toj agenciji prosečna dnevna tražnja za naftom bila je 99, 2 miliona barela, a ponuda 100,1 miliona barela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com