Jun 2022 : Rusija izvezla manje nafte, a zaradila za 40 odsto više para

Prema julskom izveštaju Medjunarodne agencije za energetiku, Rusija je u junu 2022.godine izvezla prosecno dnevno  7,4 miliona barela nafte i naftnih derivata što je najniža količina od avgusta 2021.godine.

Ipak, Rusija je u junu od izvoza nafte i naftnih derivata tog meseca zaradila 20,4 milijarde dolara ili 40 odsto više od prošlogodišnjeg mesečnog proseka.

Države članice G7 dogovorile su se da nadju način da se ruski prihodi od nafte maksimiziraju kako bi sprečile da visikom  ruskom zaradom od nafte budu finansirane ruske vojne operacije u Ukrajini.

Članice G7 dogovorile su da se cena ruske nafte ograniči na 40 – 60 dolara za barel. Američka administracija, koja navodno smatra da je ta cena nerealno niska, sada po svetu obezbedjuje podršku za to ograničavanju, pa je američka ministarka finansija Dženet Jelen, koja je i došla na tu ideju, u poseti Japanu.

Prema podacima Medjunarodne agencije za energetiku Rusija je u junu proizvela prosečnom 9,74 miliona barela nafte dnevno umesto očekivanih 10, 66.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com