Dogodine 30-40% gasa u Srbiju neće stizati iz Rusije, a odakle?

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je za TV Happy izjavila da će Srbija naredne godine moći najmanje 30 do 40 odsto gasa da dobija ne od ruskih nego drugih dobavljača.

Ona je rekla da se već razgovara sa Ministarstvom energetike Azerbejdzana o zakupu kapaciteta za narednu godinu.

Srbija godišnje troši oko 2,5 milijarde m3 gasa.

Sem infrastrukture kojom je Srbiji dostupan ruski gas, trenutno se Srbija može osloniti na nedavno otvorenu gasnu interkinekciju izmedju Grčke i Bugarske.

Tom interkonekcijom godišnje iz Grčke u Bugarsku može biti isporučeno 3 milijarde m3 gasa. Računa se na azerbejdzanski gas iz nalazišta Šah Deniz I i Šah Deniz II u Kaspijskom moru. Ta nalazišta godišnje mogu da isporuče 16 milijardi m3 gasa, od čega Evropi 10,4 milijarde.

Prema podacima od prošle nedelje, Azerbejdžan će isporuke gasa ovom pravcu do kraja godine moći da poveća na 600 miliona m3.

Bugarska je potpuno otkazala ruski gas i računa sad na 3,3 milijarde m3 iz drugih izvora, pre svega azerbejdzanskih. Zasad je soludarno gasom preko niza malih gasovoda snabdeva Grčka. Prema informacijama bugarske opozicuje, ruskim gasom!

Što se LNG terminala tiče, Srbija računa na plivajući terminal čija je gradnja nedavno počela u moru kod grčkog grada Aleksandupolisa. Terminal ima tehnički kapacitet od 5,5 milijardi m3, a obećava se da će u 2023.godini terminal dostići polovinu svojih kapaciteta, dakle oko 2,5 do 3 milijarde m3.

Tečni gas će u ovaj terminal stizati, računa se, iz SAD, Egipta i Katara, a na taj gas računaju Bugarska, Srbija, Severna Makedonija, Rumunija, Madjarska, Ukrajina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com