Svet vidjen očima Blinkena : Poštovanje nezavisnosti, teritorijalnog integriteta, ljudskih prava…

Američki državni sekretar Entoni Blinken prošle nedelje je izjavio da postojećem svetskom poretku zasnovanom na pravilima izazov bacaju Rusija i Kina.

Svet kome Rusija i Kina bacaju izazov, Blinken je opisao kao svet koji se zasniva na postovanju nezavisnosti, teritorijalne celovitosti država i ljudskih prava, svet u kome sila nema pravo, u kome velike nacije ne mogu plašiti male…

Posle dva svetska rata, a kako bi se sprečio novi globalni konflikt, tvrdi Blinken u intervjuu za Thai PBS „postignuta je saglasnost oko nekih osnovnih stvari, osnovnih principa, osnovnih pravila kako države treba da se odnose jedna prema drugoj poštujući suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet, ljudska prava, što je uz Povelju UN temelj pravila na kojima počiva svetski poredak. I godinama je medjunarodno pravo iz toga proisticalo“.

„Jedan od razloga što to pokrećemo sada je što vidimo da se tome upućuje izazov.Izazov tome bacaju Rusija svojom agresijom protiv Ukrajine… S druge strane vidimo da i Kina upućuje izazov poretku rastućom agresijom u regionu i represijom kod kuće, u Kini“,rekao je Blinken prema stenogramu objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com