EK napravila mehanizam za obuzdavanje cene gasa, cena gasa pada

Evropska komisija je izradila privremeni mehanizam „dinamičnog cenovnog ograničenja“ za transakcije na virtuelnom habu TTF u Holandiji, objavio je Bloomberg.

Ministri zaduženi za energetiku država članica EU su sa svog poslednjeg sadyanka naručili takav mehanizam pošto je ocenjeno da cene na habu ne odražavaju realnost na tržištu gasa pošto su znatno smanjene isporuke iz Rusije, da su cene kratkoročnih transakcija nerealne i volatilne i utiču na dugoročne ugovore o kupovinama.

Na habu TTF u Holandiji cena prirodnog gasa je nastavila da pada – jutros u 8.08 sati ttf fjučersi za prirodni gas pojeftinili  su za 5,709 odsto na  133,890 evra za MW ili na 1376, 4 dolara za 1000 m3.

Prema podacima Evropske komisije, ruski prirodni gas činio je 40 odsto ukupnog uvoza prirodnog gasa u EU, a sada čini 7 odsto.

Isporuke Gasproma pale su sa 350 miliona m3 dnevno na 70 miliona, ali su isporuke tečnog gasa iz Rusije ove godine u odnosu na prošlu porasle za 50 odsto.

Kako prenosi Komersant, predstavnik Evropske komisije Tim Makfi je izjavio da je Evropska unija tokom prvih 9 meseci  2021.godine uvezla 53 milijarde kubika tečnog gasa, a tokom 9 meseci 2022.godine 88 milijardi kubika.

Tokom 9 meseci prošle godine iz Rusije je uvezeno 10 milijardi kubika tečnog gasa ili 20 odsto od ukupne količine uvezenog gasa, a ove godine 18 milijardi m3 ili 17 odsto od ukupne količine uvezenog gasa, rekao je on.

Ruski tečni gas pored ruske kompanije Novatek, izvoze i kineska CNPC i francuski Total.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com