Treća nedelja štrajka rafinerija u Francuskoj : Radnici traže svoj deo ekstraprofita!

Kao i druge svetske kompanije iz tog sektora, francuska energetska kompanija TotalEnergies zaradila ja ogroman ekstraprofit zahvaljujući geopolitički izazvanom ludilu na tržištu energenata, njen generalni direktor je svoju platu podigao za 52% i sad zaposleni organizovani u Generalnoj konfederaciji sindikata (CGT) traže svoj deo ekstraprofita.

Taj sindikat odbija dogovor drugih sindikata o povećanju od 7 odsto i traži povećanje plata za 10 odsto.

Štrajk rafinerija i skladišta naftnih derivata traje duže od dve nedelje. Prema podacima od nedelje uveče, 30,1 odsto benzinskih pumpi u Francuskoj ima probleme da obezbedi gorivo, Francuzi satima čekaju u redovima ili voze od pumpe do pumpe u potrazi za gorivom.

CGT saopštava da im je prekipelo kad je kompanija, posle dobiti od 9 milijardi u prvom kvartalu, za drugi kvartal 2022.godine objavila udvostručenje profita na 5,7 milijardi dolara, a vlada Francuske odbila da se uvede porez na tako ostvaren ekstraprofit i ograniče dividende.

Naprotiv, planira se vanredna isplata dividendi od 2,62 milijarde evra.

Taj sindikat podseća da je pri prošle godine ostvarenom profitu od 18,1 milijardi dolara, generalni direktor TotalEnergies Patrik Pojane podigao svoju platu sa 3,9 na 5,9 miliona evra.

Povećanje plata od 7 odsto, koji je menadzment kompanije dogovorio s ostalim sindikalnim organizacijama daleko je od prosečne bruto mesečne plate od 5000 evra, koju je obećao menadzment kompanije, saopštio je CGT i objavio nastavak štrajka u tri rafinerije od 7 i u 5 velikih skladišta naftnih derivata od 200.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com