EK predlaže: Rusko-ukrajinski ugovor o tranzitu gasa na 10 godina

Evropska komisija predlaže da Ukrajina i Rusija sklope novi ugovor o tranzitu gasa s rokom primene od najmanje deset godina, tvrdi ruski poslovni list Vedomosti, pozivajući se na evropske i ukrajinske izvore.

Brisel je predložio da se trostrani pregovori o tom ugovoru nastave 16. septembra.

List citira odgovor potpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča, dobijen preko posrednika: “U interesu je svih strana, da dodje do potpisivanja dugoročnog ugovora. To je pitanje ne samo predvidivosti [daljih isporuka], nego i pouzdanosti i poverenja u Rusiju kao isporučioca, i Ukrajinu – kao tranzitnu državu“.

Pošto Šefčovič u ovom odgovoru nije naveo nikakve detalje, list je podsetio na njegovu izjavu s početka godine o tome kakav bi izmedju Rusije i Ukrajine ugovor o gasu trebalo da bude: “Dugoročan – na deset plus godina. Obimi – komercijalno održivi, jer mi treba da privučemo investitora u organizaciju i modernizaciju ukrajinskog Gasno-transportnog sistema. Mi bismo takodje želeli da to budu evropske kompanije visoke reputacije“.

Rečitiji oko evropsko-ukrajinskog vidjenja budućeg ugovora Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa, bio je izvršni direktor ukrajinskog Naftogaza:

„Kažu da Gasprom hoće ugovor o tranzitu ne na 10 godina, kako je predložila Evropska komisija, nego samo na pola godine, godinu, dok ne završe Severni tok 2. Ukoliko Gasprom ne prihvata taj predlog, neka predloži svoju varijantu. Po mogućstvu, sa svim detaljima. Na primer, da li je Gasprom spreman da u praksi deblokira mogućnost drugih kompanija da obavljaju tranzit gasa sa teritorije Rusije“.

Vitrenko je naveo i detalje predloga Evropske komisije: “Radi se o sklapanju operativnog sporazuma o transportu do 90 milijardi kubika i obaveznom zakupu (faktički, uslov ‘uzmi ili plati’ – Vedomosti) minimum 60 milijardi kubika gasa na rok ne manji od deset godina“.

I gde je ovde Turski tok do Srbije?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com