EK: Gasprom će plesati tango kroz Ukrajinu

„Naš argument se sastoji u tom da Severni tok 2 neće početi da radi na vreme. Optimista sam da ćemo naterati Ruse da plešu tango”, tako je stanje trojnih pregovora o daljem tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu opisao zamenik direktora Evropske komisije za energetiku Klaus Diter Borhardt.

Ruski stručnjaci ocenjuju da plan šefa Gasproma Alekseja Milera da tranzit gasa kroz Ukrajinu od 1.1.2020. godine sa 87 milijardi kubika godišnje svede na najviše 15 milijardi neće biti ostvaren.

Pri idealnom razvoju dogadjaja, ocenjuju stručnjaci, koje je konsultovao ruski list Komersant, Gasprom će sledeće godine kroz Ukrajinu u Evropu dopremati 45 milijardi kubika, po petogodišnjem, umesto sadašnjeg desetogodišnjeg, ugovora o tranzitu kroz tu zemlju, kojim bi bilo predvidjeno postepeno smanjivanje tog tranzita. Sve pod pretpostavkom da sadašnji obim isporuka Evropi ostane na istom nivou.

Idealnim razvojem dogadjaja smatra se završetak gasovoda Severni tok 2, kapaciteta 55 milijardi kubika, u planiranom roku do kraja 2019. Ali i aktiviranje u istom roku obe cevi gasovoda Turski tok, dakle i cevi kroz Bugarsku i Srbiju, kapaciteta 32 milijarde kubika.

Jer, ocenjuju stručnjaci koje je konsultovao Komersant, čak i ako Severni tok 2 bude završen do kraja 2019. godine, transport gasa tim gasovodom neće poteći punim kapacitetom jer nije u potpunosti spreman unutarevropski sistem za transport gasa Eugal.

Ukoliko Gasprom ne uspe da završi gasovod Severni tok 2 do kraja 2019. godine i isteka sadašnjeg ugovora s Ukrajinom, kroz tu zemlju bi u Evropu 2020. godine moglo da se transportuje i celih 68 milijardi kubika.

Danska je jedina od pet država kroz koje prolazi gasovod „Severni tok-2″,koja nije još dala dozvolu za postavljanje cevi. Pošto Danska u sporu oko tranzita ruskog gasa u Evropu nije sama ni na koji način zainteresovana strana, stručnjaci ne veruju da će ona zatezati odnose s Rusijom i Nemačkom konačnim uskraćivanjem te dozvole.Ali u pritisku EK na Gasprom svakako pomaže.

Ali novi zahtev Kopenhagena da Gasprom podnese zahtev za ispitivanje još jednog pravca pružanja cevi gasovoda -naime kroz isključivo ekonomsku zonu Danske južno od ostrva Bornholm, može dovesti do produžetka roka za završetak “ Severnog toka-2″.

Naime, procedura  testiranja ranijih zahteva Gasproma trajala je 8 meseci, a najkraći mogući rok je tri meseca. Tako da ruski stručnjaci ocenjuju da je završetak „Severnog toka-2“ u planiranom roku problematičan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com